Cum pui cea mai bună varză murată la butoi. Rețetă delicioasă ca la mama acasă

Luna octombrie este cea mai bună perioadă pentru a pregăti murăturile pentru iarnă. În sezonul rece este indicat să ai cămara plină cu bunătăți pregătite chiar de tine, pentru că acestea conțin o mulțime de vitamine și minerale esențiale pentru sănătate.

În perioada iernii, nu găsim pe piață legume de bună calitate, așa că este bine să preparăm muraturi din legumele proaspete românești pe care le mai găsim în piețe și târguri, în lunile de toamnă. Nu trebuie să fii o gospodină desăvârșită pentru prepara varză murată la butoi. Trebuie să urmezi doar câțiva pași simpli și vei reuși să obții un produs de calitate, cu un gust foarte bun, ca la mama acasă.

Cum se prepară cea mai bună varză murată la butoi

Ingrediente pentru un butoi de 60 litri:

  • aproximativ 14 verze potrivite (cam 30 kg)
  • 30 litri apă
  • 30 linguri sare mare
  • o legatură mărar uscat cu tot cu tulpini
  • 1/4 sfeclă roșie
  • 2-3 ardei iuți
  • 10 – 15 foi de dafin
  • 20 frunze de vișin
  • un plic de pikant fix
  • două linguri cimbru uscat
  • o legatură de frunze de țelină
  • 25-30 boabe de piper

Mod de preparare:

Primul pas este să alegi verze mai albe, turtite, dar nu prea grele. Acestea se pun în butoi, apoi se prepară saramura.

Umple o oală mare cu apă, după care încălzește-o la aproximativ 40-45 grade, dar aceasta nu trebuie să fiarbă. Pentru fiecare litru de apă, pune o lingură plină de sare. După care, adaugă și celelate condimente și încălzește pe rand mai multe oale până ce ce butoiul este aproape plin. Trebuie să mai rămână aproximativ 7-8 centimetri până sus, potrivit gustos.ro. Este bine să știi că nu vor intra în butoi de la început toate verzele, vor mai rămâne 3-4. A doua și a treia zi trebuie să le îndeși pe rând și pe celelalte, până când butoiul se va umple până sus.

Peste varză, așează ceva greu, pentru ca acestea să fie acoperite de lichid. Poți să folosești ori un platou de sticlă sau un fund de plastic, abia apoi poți să pui capacul butoiului.

Un pas important este pitrocirea verzei. Trebuie să faci acest lucru în fiecare zi, o dată sau de două ori, apoi butoiul se ține la temperatura camerei, pentru a fermenta. După două săptămâni, când varza a început să se acrească, dizolvă în puțină zeamă de butoi plicul de pikant fix, apoi toarnă-l peste varză. În acest fel, fel varza nu va prinde floare.

După acest pas, butoiul se ține într-un loc răcoros, iar din când în când se mai pitrocește varza. Trebuie să introduci în butoi, cât mai adânc posibil, un furtun subțire, apoi trebuie să sufli în el timp de câteva minute. În acest fel lichidul în care se murează varza se va menține limpede.

După ce varza s-a murat, trebuie să ai mare grijă cum o scoți din butoi. Trebuie să le scoți pe rând, având grijă ca celelate să fie bine acoperite. Când folosești varza, trebuie să o tai de la cotor, apoi să începi să o desfaci.

Foto: shutterstock.com

Mihaela Tudor

Citește și:

Pepeni murați delicioși

Rață pe varză călită. O rețetă delicioasă, care se prepară foarte simplu

Cum să faci cel mai bun suc de roșii pentru iarnă. Secretele unei gospodine iscusite

Cea mai simplă rețetă de dulceață de vișine. Se face foarte simplu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Culinar