Multe persoane obişnuiesc să pună pe ele câteva kilograme în plus în timpul sărbătorilor. Dieta Dash îţi vine în ajutor şi te ajută să arăţi din nou în formă doar după două săptămâni.
Conform goodtoknow.co.uk, această dietă numită Dash nu a fost iniţial concepută pentru a slăbi. Ea a fost gândită la început pentru a ajuta la scăderea tensiunii arteriale şi a colesterolului. De altfel, dacă era ţinută conform indicaţiilor originale avea un rol foarte mare în vindecarea diabetului, fără medicaţie.
Ce înseamnă Dash
Dash înseamnă Dietary Approaches to Stop Hypertension care se traduce conform sfatulmedicului.ro prin Măsuri nutriţionale de combatere a hipertensiunii arteriale.
Dieta Dash în topul dietelor de slăbit
Deşi gândită pentru a rezolva alte probleme se pare că această dietă a avut un succes enorm în rândul persoanelor care au urmat-o pentru a da jos mai multe kilograme.
Astfel, în SUA, pe baza unor studii s-a ajuns la concluzia că Dash este pe primul loc în rândul regimurilor sănătoase de slăbit. Aceasta le-a surclasat pe următoarele:
- Dieta Atkins
- Dieta Paleo
- Dieta Dukan
Cei care au ţinut această dietă timp de două săptămâni au reuşit să dea jos mai mult de 2 kg. De asemenea, după două luni de dietă Dash au reuşit să slăbească între 4.5 şi 15 kg.
Citeşte şi Cu dieta Natman slăbești 1 kg pe zi
Ce presupune dieta Dash
Dacă pentru alte diete trebuia să numeri caloriile, aici, tot ceea ce va trebui să faci este să ţii cont de tipurile de alimente pe care le consumi. Cu această dietă nu îţi va fi foame tot timpul.
Dieta Dash presupune o “resetare” a metabolismului şi obişnuirea acestuia cu proteine slabe, grăsimi sănătoase şi cereale integrale.
Citeşte şi Campioana dietelor spune că sportul a fost soluția salvatoare
Cum funcţionează dieta Dash
Se împarte în două etape:
- Două săptămâni
Această primă perioadă este pentru “resetarea” metabolismului. Aceasta este o fază când se vor consuma alimente cu un conţinut scăzut de carbohidraţi şi zaharuri.
În loc de carbohidraţi veţi mânca:
- legume fără amidon: castraveţi, sparanghel, ţelină, usturoi, ceapă, ardei, fasole verde, vinete, broccoli, conopidă, praz, gulie, dovleac, varză, morcovi, ridichi, andive, salată verde, zarzavaturi, spanac, ştevie, leurdă.
- Carne slabă de pui (fără piele) sau peşte (somon, ton, hering)
- Brânză cu conţinut slab de grăsime
- Nuci, seminţe
- Avocado
- Ouă
- Ulei vegetal de măsline, de rapiţă sau de nuci
- Soia
- Fasole, mazăre, linte
Dacă simţi nevoia de ceva dulce în timpul acestei diete poţi consuma următoarele produse: jeleuri din fructe, biscuiţi integrali cu conţinut redus de grăsime şi sucuri naturale.
Evită următoarele alimente: pâinea, pastele, cartofii, orezul, mâncăruri prăjite în aluat, produse de patiserie, cafeina, laptele şi alcoolul.
- După două săptămâni
În această perioadă veţi putea mânca din nou carbohidraţi, însă doar pe cei buni: cerealele integrale (maximum trei porţii pe zi) şi fructe (două porţi pe zi).
Tot atunci veţi consuma şi legume fără amidon (legume verzi) şi proteine slabe.
Exemple de porţie de cereale integrale. Puteţi alege din următoarele:
- o felie de pâine integrală
- o jumătate de brioşă integrală
- o jumătate de chiflă din făină integrală
- o jumătate ce ceaşcă de pastă din cereale integrale
- o jumătate de ceaşcă de orez brun fiert
- o jumătate de cartof copt
- o linguriţă de cereale integrale
O porţie de fructe:
- o bucăţică de fruct proaspăt
- o jumătate de suc proaspăt de fructe
- o linguriţă de fructe uscate
- o linguriţă de fruct zaharisit în suc
Mai multe despre Dieta Dash
Sursa video: youtube.com
Sursa foto: libertatea.ro