Dietele cu efect yoyo: încetinesc metabolismul și reduc masa musculară

Cuvântul „dietă' în mod normal, înseamnă alimentația de zi cu zi a unei persoane, adoptată în funcție de preferințele și aversiunile alimentare individuale. Cu toate acestea, dieta este utilizată astăzi ca fiind o perioadă de restricție alimentară, utilizată cu scopul a de slăbi.

Cei mai mulți oameni care caută diete minune nu știu că poți slăbi lejer și în mod sănătos cu ajutorul optimizării elementelor stilului de viață. Alimentația echilibrată, activitatea fizică realizată în mod regulat, rutina sănătoasă de somn, gestionarea eficientă a emoțiilor zilnice și reducerea sau sistarea consumului de produse toxice reprezintă factoriimportanți pentru atingerea greutății corporale optime și îmbunătățirea stării de sănătate.

Dietele cu efect yo-yo

Dorința de a avea o greutate și un corp ideal poate implica în unele cazuri recurgerea la măsuri nesănătoase, mai ales dacă aceste obiective trebuie atinse într-o perioadă scurtă de timp. O metodă extrem de des utilizată în acest sens este adoptarea dietelor celebre din mass-media, care promit atingerea obiectivelor într-o perioadă foarte scurtă de timp. Aceste tipuri de diete sunt formulate pe baza unei restricții calorice severe, în urma excluderii a uneia sau a mai multor grupe alimentare, rezultând astfel o alimentație dezechilibrată, atât din punct de vedere energetic, cât și micronutrițional. Aceste diete restrictive poartă denumirea de „diete cu efect yo-yo' și fac referire la fenomenul ciclic reprezentat de implementarea dietei, reducerea ponderală și contra-efectul observat ulterior de recâștig ponderal, dacă „dieta' nu mai este respectată.

Restricția calorică severă, care se regăsește în astfel de „diete', are multiple consecințe nefaste asupra sănătății, fiind asociată cu un risc mai crescut de boli cardiovasculare, precum și probleme legate de sănătatea emoțională. În prima fază, dietele bazate pe o restricție calorică severă conduc la pierderea în greutate și la atingerea obiectivelor propuse. Cu toate acestea, pe termen lung, aceste diete au drept repercusiuni reducerea ratei metabolice bazale, prin reducerea consumului energetic al organismului.

Organismul se obișnuiește cu mâncare puțină

Altfel spus, organismul se adaptează restricției calorice severe, încetinind metabolismul pentru a conserva energia. Alt risc asociat dietelor cu efect yo-yo includ reducerea drastică a masei musculare, ceea ce contribuie, de asemenea, la reducerea consumului energetic zilnic al organismului. Toate aceste consecințe contribuie inevitabil la creșterea în greutate imediat după încheierea regimului alimentar, de multe ori rezultând într-un surplus ponderal față de greutatea inițială de la care s-a plecat.

Alegerea și adoptarea unei diete echilibrate cu scopul reducerii ponderale nu ar trebui niciodată realizată la întâmplare și în mod empiric. Ghidarea și sprijinul unui nutriționist-dietetician autorizat în tot acest proces sunt imperative, întrucât dieteticianul deține competențele și expertiza necesare pentru elaborarea unor recomandări nutriționale personalizate, adaptate particularităților fiecărui individ. Printr-o evaluare minuțioasă a stării de sănătate, a preferințelor alimentare, a stilului de viață și a obiectivelor legate de starea de sănătate, acesta poate furniza recomandări precise și eficiente, garantând astfel succesul pe termen lung al unei diete echilibrate, atât din punct de vedere al greutății, cât și a stării de sănătate.

Material realizat de Alexandra Drăgănescu, nutriționist, și Rareș Candrea, dietetician.

Onicomicoza unghiei: cel mai eficient tratament

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Dieta