Cum faci pâine de casă. Cea mai simplă și rapidă rețetă

 

Ce poate fi mai bun decât o pâine aburindă cu coajă crocantă, care îți pune simțurile la mare încercare? Parcă o vezi, o miroși și o savurezi, nu? Și gândește-te că e și o pâine de casă, care, orice ai zice, e mult, mult mai gustoasă și mai sănătoasă decât cea din comerț.

Noi îți propunem o rețetă super-simplă de pâine de casă, care îți va trezi nostalgia.

Ingrediente necesare

Pentru 6 persoane, ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 500 g făină de grâu
  • 8 g drojdie de bere
  • sare fină, de 10 ori cantitatea pe care o apuci între degete
  • 320 ml apă

Cum prepari cea mai pufoasă pâine de casă

Pentru început, amestecă sarea cu făina. Dizolvă drojdia în puțină apă călduță. În mijlocul grămezii de făină, fă o gaură și răstoarnă în ea drojdia dizolvată și apa. Amestecă cu grijă toate ingredientele, astfel încât să nu se formeze cocoloașe. După ce ai obținut o cocă foarte moale, întinde-o pe suprafața de lucru.

Frământă aluatul încă 5-7 minute, întinzându-l și pliindu-l continuu, pentru a-i da elasticitate. Pune aluatul într-un recipient încăpător și acoperă-l cu un prosop. Lasă-l la dospit măcar jumătate de oră, până își dublează volumul.

Introdu-ți mâinile în făină și bate coca cu pumnul. Presară făină peste suprafața de lucru, transferă coca din recipientul în care a stat la dospit pe suprafața de lucru și “împacheteaz-o” câteva minute.

Împarte aluatul în două sau, dacă preferi să obții pâinici mici, îl poți împărți în patru. Mai lasă-l să se “odihnească” încă jumătate de oră înainte de a-l introduce la cuptor.

Citește și Pâinea cu banane, desertul care te cucerește de la prima îmbucătură

În acest timp, dă drumul la cuptor și introdu în interior un vas cu două-trei degete de apă. Apa va trebui să ajungă în punctul de fierbere și să producă aburi în momentul în care pâinea va fi băgată în cuptor.

Cu ajutorul unui cuțit bine ascuțit, crestează pâinea. Crestarea permite o creștere controlată a pâinii la copt. Dacă nu e crestată, crapă. Reține că nu trebuie unsă cu nimic. Tapetează o tavă cu unt şi făină şi pune aluatul.

Citește și Pâine acordeon cu brânză

Introdu aluatul de pâine în cuptorul bine încins. Temperatura cuptorului trebuie să fie de 250 grade C. Lasă pâinea să se coacă timp de 20 de minute. Aburul format în cuptor are rolul de a umezi suprafața pâinii și de a împiedica formarea prematură a crustei, lucru care ar împieduca pâinea să se mai coacă. După scurgerea celor 20 de minute, scoate tava cu apă din cuptor, redu temperatura cuptorului la 200 grade C și lasă pâinea încă 30 de minute.

 

Apucă pâinea cu o mănușă specială și ciocănește cu degetul fundul pâinii. dacă sună a gol înseamnă că este coaptă. Dacă sună înfundat înseamnă că trebuie să mai stea la copt încă 5-10 minute.

Citește și Budincă de pâine cu fructe și nuci

Vezi și ce poți face cu pâinea uscată, în loc să o arunci. Idei de rețete cu pâine uscată

Sursa foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Culinar