Zucchini umpluţi cu legume şi cuşcuş
Aţi gătit vreodată Zucchini umpluţi cu legume şi cuşcuş?
Pentru că ne aflăm în post dar iubim bucătăria libaneză unde cuşcuşul (couscous) este foarte apreciat, ne-am zis: ce ar fi dacă ne răsfăţăm cu această reţetă deosebită.
Se spune despre zucchini că fac parte din categoria dovlecilor de vară, însă o găsim şi pe timul rece în marile magazine alimentare. Foarte des îi întâlnim pe cei lungi, de culoare verde. Dacă nu găsiţi zucchini mici şi rotunzi puteţi încerca reţeta de mai jos pe cei mari care seamănă foarte bine cu dovlecii tradiţionali care se găsesc la noi în ţară. Noi, când găsim dovlecei aşa micuţi şi rotunzi ne vine să facem tot felul de decoraţiuni din ei.
Citeşte şi Cum să postești sănătos
Cum gătim Zucchini umpluţi cu legume şi cuşcuş
Dacă aveţi invitaţi la masă şi veţi fi în total patru persoane veţi avea nevoie de următoarele produse:
Ingrediente:
- 4 zucchini
- 150 gr cuşcuş
- 1 ardei gras roşu
- 6 roşii cherry
- 1 ceapă mică albă
- 1 linguriţă de cimbru
- 300 ml apă plată fiartă
- 2-3 linguri ulei de masline (sau ulei de floarea-soarelui)
- jumătate de linguriţă de curcuma
- sare, piper
Mod de preparare:
- După ce aţi spălat zucchinii , lăsaţi-i să se scurgă pe un şervet curat, apoi tăiaţi cu grijă fiecare capac de zucchini. Scoateţi miezul cu ajutorul unei linguri pentru a putea umple mai târziu cu cuşcuş şi legume.
- Puneţi la fiert în aburi cu gura în jos cu tot cu capacele lor, vreo 15 min.
- Între timp tăiaţi conţinutul scos din micii dovlecei şi tocaţi-l bine.
- Luaţi un bol măricel, vărsaţi în el cantitatea specificată de cuşcuş, apoi turnaţi apă fiartă peste ei şi se amestecă bine. După aceasta trebuie lăsat la infuzat cca 10 min. Veţi aştepta până se va absorvi toată apa şi se dubla ca volum.
- După ce s-a umflat cuşcuşul se pune o lingură de ulei de măsline şi se împrăştie niţel cu furculiţa, după care se mai lasă la cald.
- Urmează tăierea cepei în solzişori sau după plac. Ardeiul gras după ce a fost spălat se taie cubuleţe. Restul de ulei se dă la încins şi se aruncă peste el (cu grijă, să nu sară) ceapa tăiată şi ardeiul, roşii cerii tăiate felii. Se lasă la călit aproximativ 1 min.
- A venit rândul cimbrului (atenţie, acesta câteodată dacă e pus mult, dă un gust amar mâncării), curcumei şi miezului de zucchini tocat să fie adăugate în cratiţă. Puneţi capacul şi lăsaţi să fiarbă cam 5 min.
- Stingeţi după ce s-au fiert şi puneţi amestecul din cratiţă peste cuşcuş. După aceea amestecaţi şi condimentaţi cu sare şi piper după gust, apoi lăsaţi să se răcească.
- Luaţi micii zuchhini şi ungeţi-i cu niţică sare pe interior, apoi veţi adăuga uşor cu lingura umplutura de cuşcuş cu legume, puneţi căteva felii de roşii cherry peste umputură
- Următorul pas este aşezarea dovleceilor rotunzi în tavă, peste care puteţi adăuga fie apă plată fie supă de legume. Băgaţi la cuptorul preîncălzit, la foc moderat şi lăsaţi cca 10 min.
Şi gata: aveţi o reţetă de post gustoasă şi sănătoasă. Poftă bună şi post binecuvântat!
Citeşte şi Mâncare de post – Praz cu măsline şi ciuperci
Sursa foto: 123rf.com
Încearcă și această rețetă de cuscus cu legume