Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae

Pe data de 6 decembrie îl celebrăm pe Sfântul Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei. Pe lângă faptul că numele său este unul dintre cele mai răspândite, mai este cunoscut și datorită obiceiului de a lăsa cadouri în cizmele celor dragi. Află mai multe tradiții și obiceiuri ale acestei zile sfinte.

sfant-nicolae

foto Sfântul Nicolae

Sfântul Nicolae a trăit între secolele al III-lea și al IV-lea, în partea asiatică a Turciei de astăzi. S-a născut într-o familie bogată, însă a renunțat la toată averea pământească pentru un a de suflet, cea spirituală. Iisus Hristos i s-a arătat în vis Sfântului Nicolae, dăruindu-i Evanghelia, apoi el a fost ales să conducă Eparhia din Mira Lichiei.

De ce ne dăruim cadouri de 'Moș Nicolae' ?

Ziua Sfântului Nicolae este mult așteptată de mici și mari datorită unui obicei frumos: în dimineața zilei de 6 decembrie 'găsești' în cizme cadouri frumoase. Obiceiul acesta, însă, are o altă proveniență: Sfântul Nicolae a salvat trei fete cu ajutorul unor punguțe cu bani, pe care le-a aruncat pe geamul casei în care ele locuiau.

Copiii care nu sunt cuminți primesc nuielușe de Moș Nicolae

Sfântul Nicolae a participat în calitate de episcop la primul sinod ecumenic, în care a fost condamnată erezia lui Arie. În timpul procesului, enervat de încăpățânarea lui Arie, Nicolae l-a pălmuit pe eretic, iar de atunci a rămas obiceiul cu nuielușa: cine nu este cuminte, va fi plesnit cu acea joardă.

Sfântul Nicolae, pe un cal alb

În tradiția românească, Sfântul Nicolae apare călare pe un cal alb, animalul semnificând prima zăpadă ce cade la începutul iernii. Se mai spune despre el că păzește Soarele, ce încearcă să se ascundă spre tărâmurile de miază-noapte, ca să lase lumea fără lumină și căldură. Tot Sfântul Nicolae este ocrotitorul soldaților, al săracilor, al văduvelor, al orfanilor și e cel care stăpânește apele.

Se ține post și e dezlegare la pește

Chiar dacă este sărbătoare, de Sfântul Nicolae se ține post, însă cei care țin Postul Crăciunului pot consuma cu această ocazie pește.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Diverse