Cu ce alimente se ține postul corect

Cerealele sunt cel mai important element al alimentaţiei noastre datorită amidonului, și sunt alimentele cele mai folosite în cadrul postului. Află de ce sunt bune dar și ce trebuie să eviți și cum le poți combina pentru a obține o dietă cu un indice glicemic cât mai mic. Iată cu ce alimente se ține postul corect:

Amidonul din cereale este un carbohidrat complex, cu absorbţie lentă (3-4 ore), ce asigură energia necesară funcţionării organismului, dar ele conţin de asemenea fibre solubile şi insolubile, proteine, minerale (calciu, fier, zinc), vitamine (grupul de vitamine B şi vit. E) şi antioxidanţi. Cerealele, făinoasele, trebuie incluse obligatoriu în meniul zilnic dar în cantitate limitată, căci datorită glucidelor lente din conținut, produc sațietate pe termen lung fără să ducă la creşteri bruşte ale glicemiei și să stimuleze producţia de insulină. În plus, nu trebuie să uiți că pentru metabolizarea grăsimilor, activitatea musculară şi funcționarea optimă a creierului, este necesar ca organismul să aibă zilnic la dipoziție, o cantitate de glucoză.

Nu exagera cu făinoasele

O dietă de post sănătoasă va conţine pâine, orez, paste făinoase şi cereale dar în cantitate moderată (pentru că excesul de amidon se poate tranforma în grăsimi), prefreabil însă, cereale integrale căci ele conţin fibre insolubile care accelerează tranzitul intestinal şi previn constipaţia.

Poate nu știai că:

 • oryzanolul, un ulei extras din cereale, reduce absorbţia şi sinteza de colesterol.
 • pâinea albă conţine celuloză care nu afectează colesterolul, iar cea integrală hemiceluloză care scade colesterolul
 • cerealele sunt sărace în grăsimi și diminuează riscul de cancer de sân prin conţinutul de fitosteroli (estrogeni vegetali), care reduc probabilitatea multiplicării anormale a celulelor.
 • cerealele integrale au efect antioxidant şi antiinflamator și previn formarea plăcilor de aterom şi protejează împotriva bolilor cardio-vasculare.
 • dietele de post ce conțin cereale cu amidon sunt mult mai uşor de respectat, căci carbohidrații cresc nivelul serotoninei în creier, mai mult decât proteinele și reduc şi pofta de dulce.
 • pâinea din grâu integral conţine mai multă vitamină E şi B şi de 2 ori mai multe fibre decât pâinea albă.
 • germenii de grâu împiedică depunerea de colesterol pe pereţii vaselor sangvine, prevenind trombozele.
 • O porție zilnică de fulgi de porumb îmbogăţiţi cu acid folie asigură doza de vitamină B pentru femeile însărcinate, prevenind astfel apariția spinei-bifida la bebeluș. Atenție însă: cerealele procesate, pentru micul dejun, conţin cantităţi mari de zahăr, ceea ce le face să devină din carbohidraţi lenţi, glucide rapide.
 • orezul încolţit este unul dintre alimentele cele mai bune creşterea apetitului şi facilitarea digestiei.
 • o lingură cu vârf de germeni de grâu aduc organismului necesarul zilnic de vitamina E pentru un adult.

Ce adaugi în dieta de post?

O dietă de post trebuie însă, să fie atent alcătuită, căci nu trebuie să omiți faptul că proteinele prezente în cereale nu conţin toţi aminoacizii esenţiali, de aceea cerealele trebuie combinate între ele şi trebuie să adaugi obligatoriu legume, verdeţuri şi soia. În plus, chiar dacă amidonul este un glucid lent, cerealele au un aport caloric considerabil (în medie 250 cal/100 g) de aceea consumă-le cu măsură.

Cum scazi indicele glicemic?

Indicele glicemic(IG) reprezintă viteza cu care glucidele din alimente ajung în sânge. Cu cât indicele este mai mic, cu atât carbohidraţii sunt mai „buni” şi ţin de foame mai mult.

Iată IG al câtorva cereale și câteva sfaturi de asociere alimentară prin care poți scădea acest indice:

 

Mare Glucoza pură (apă cu zahăr) – 100

Cereale de mic dejun – 80

Orez alb – 75

Pâine albă – 70

Mediu Mămăligă – 60

Popcorn – 55

Orez basmati – 55

Paste bine fierte – 55

Mic Pâine integrală – 50

Paste „al dente” – 40

Pizza de post – 40

 

 • grăsimile în cantitate mică, determină scăderea absorbţiei, digestiei hidraţilor de carbon şi, concomitent, scăderea indexului glicemic.
 • orezul alb are indice glicemic ridicat dacă este consumat simplu, însă dacă adaugi în preparat ceapă sau sos tomat IG scade.
 • poți proceda la fel și în cazul pizzei sau pastelor ce conțin făină albă.
 • asociază făinoasele cu sosuri şi sucuri de fructe, căci aciditatea din citrice, o serie de legume sau oţet din cidru de mere, scade viteza de absorbţie şi IG al carbohidraţilor şi creşte absorbţia fierului.

Foto: Shutterstock

Citește și:

Rezistența la antibiotice, o problemă majoră de sănătate publică. Situația în anul 2018

Dr. Dan Benția, medic specialist neurochirurgie, ne spune cum scăpăm de durerile de spate în sarcină

Afecțiuni care se diagnostichează adesea greșit sau prea târziu

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Dieta