Dr. Dan Benția, medic specialist neurochirurgie, ne spune cum scăpăm de durerile de spate în sarcină

Pe parcursul unei sarcini de 9 luni, se produc multiple modificări în corpul viitoarei mămici, care afectează toate aparatele și organele. Majoritatea sunt făcute ca să adapteze corpul mamei la creșterea fătului și la viitoarea naștere.

Există și unele modificări care pot duce însă la suferințe din partea viitoarei mame. Spre exemplu, sarcina poate afecta coloana vertebrală a viitoarei mame, determinând dureri de spate severe. Dr. Dan Benția, medic specialist neurochirurgie, ne spune cum scăpăm de durerile de spate în sarcină.

În timpul sarcinii, datorită creșterii secreției hormonale de estrogen și progesteron, ligamentele devin tot mai laxe, adică se pot întinde mai mult și astfel diametrele bazinului femeii pot crește făcând astfel loc dezvoltării uterului și ne referim aici la diametrul antero-posterior. Vor fi afectate și ligamentele de la nivelul coloanei vertebrale, care se vor întinde mai mult.

Uterul care se dezvoltă își crește dimensiunile și va exercita o presiune crescută asupra întoarcerii venoase dezvoltând la membrele inferioare varice, dar și la nivelul coloanei vertebrale, crescând diametrul venelor de la acest nivel, cu efect compresiv.

De altfel, uterul va declanșa un efect compresiv direct asupra discului intervertebral, efect crescător pe durata sarcinii, ceea ce va duce la creșterea modificărilor degenerative discale, până la apariția unor fisuri în disc și a unor hernii discale care vor putea deveni manifeste clinic pe durata sarcinii sau după naștere.

Ca simptome posibile în timpul sarcinii vom putea avea:

  1. Episode de dureri de spate(lumbago) care vor crește frecvența și durata în trimestrul 3 de sarcină. Vor limita statul în picioare și mersul persoanei gravide.
  2. Contractura musculara paravertebrala lombara cu efect profund de limitare a mișcărilor în flexie, extensie și în rotația coloanei.
  3. Sciatica – apariția unei dureri pe traseul nervos sciatic începând de la șold, până  la degetele de la picioare, durerea poate fi însoțită în stadiile mai avansate de amorțeli, tulburări de sensibilitate, pareze și în final paralizia labei piciorului; evident, succesiunea nu este întotdeauna din fericire spre paralizie, putându-se opri doar la durere și amorțeală. Lombosciatica  anunță de obicei o ruptură majoră discală cu hernie discală posibilă.

Gravida având simptomele descrise mai sus sau o parte din ele se va prezenta la medic, în primul rând la medicul de familie, urmând să se prezinte la medicul neurolog și neurochirurg.

Tratamentul gravidelor este dificil deoarece pe durata sarcinii sunt interzise investigațiile radiologice: radiografia de coloană lombară, examenul CT, examenul RMN (nu se cunosc încă efectele câmpului magnetic asupra fătului, este permis însă doar în trimestrul III de sarcină cu anumite precauții). Nu se pot lua medicamente cu excepția paracetamolului. De  asemenea, cu excepția operațiilor de urgență, operațiile programate sunt prohibite putând duce la nașterea prematură a fătului sau la avort.

durerile de spate în sarcină

În aceste condiții, tratamentul gravidei este limitat și presupune repaus la pat pe parcursul a 2-4 săptămâni, tratamentul durerilor de exemplu cu paracetamol, proceduri de fizioterapie. În general, majoritatea puseelor dureroase cedează. O minoritate din ele însă rămân active sau se agravează necesitând după naștere exament RMN spinal și soluții mai agresive, ca de exemplu soluții chirurgicale – ablația herniei de disc.

Nu în ultimul rând, să nu uităm de profilaxia acestei afecțiuni la femeia gravidă: prevenirea luării excesive în greutate pe parcursul sarcinii (de altfel, și greutatea crescută pe parcursul sarcinii este un factor care crește încărcarea pe coloana spinală), evitarea ridicării greutăților mari, evitarea unor mișcări interzise pe parcursul unei sarcini – aplecarea în față cu greutate mare, regim alimentar echilibrat, evitarea expunerii excesive la frig sau alte intemperii. 

Citeste si

Pofta de dulce trădează o durere sufletească. Ce soluție ne oferă medicul nutriționist Mihaela Bilic

Cum explică medicul neurochirurg Dan Benția fenomenele paranormale

Ce este vertebroplastia și în ce situații este recomandată

Foto: shutterstock, PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate