Afecțiuni care se diagnostichează adesea greșit sau prea târziu

Anumite simptome sunt de multe ori diagnosticate cu dificultate chiar și de cei mai buni doctori și specialiști. Analizele și alte investigații medicale nu sunt întotdeauna destul de clare și atât femeile, cât și bărbații suferă în urma diagnosticelor greșite sau a întârzierii celui corect.

Fie că semnele sunt specifice pentru mai multe boli, fie investigațiile nu reflectă gravitatea afecțiunilor, este bine să te documentezi și să recunoști chiar tu anumite simptome pe care le poți întâlni de-a lungul vieții și care ar trebui să te trimită la medic. Iată care sunt câteva din afecțiunile greu de diagnosticat:

Endometrioza

Multe femei trăiesc o perioadă lungă de timp cu această afecțiune până la diagnosticarea corectă. Endometrioza se caracterizează prin prezența țesutului uterului în alte părți ale corpului și în jurul altor organe precum ovarele sau tuburile falopiene. În anumite cazuri mai complicate, țesutul poate fi prezent chiar și pe plămâni.

Durerea cronică în timpul menstruației este unul dintre simptomele des întâlnite, însă aproape jumătate dintre femeile cu endometrioză au durere cronică pelvină și în afara acestei perioade din lună. În același timp mai pot apărea durerile de cap, greața, durerile în timpul sexului și oboseala cronică.

Această afecțiune este încă cercetată și nu există destule studii care să ducă la descoperirea unor cauze exacte sau a unui tratament. Endometrioza este pentru moment o boală incurabilă și se depistează cel mai ușor în urma unei intervenții chirurgicale minim invazive denumită laparoscopie prin care doctorul introduce o cameră microscopică pentru a verifica țesutul. Studiile arată că în Marea Britanie femeile așteaptă în jur de șapte ani jumătate de la momentul primului consult până la primirea diagnosticului corect.

Simptomele pot apărea încă din adolescență, dar majoritatea femeilor nu cer părerea unui specialist până târziu în viață sau atunci când durerile le afectează calitatea traiului. Odată ce simptomele sunt recunoscute ca aparținând endometriozei doctorul poate prescrie un tratament cu pastile contraceptive care ajută la scăderea intensității durerilor sau alte medicamente hormonale. În cazurile mai grave singura soluție este histerectomia – înlăturarea uterului.

Printre cele mai frecvente efecte secundare ale acestei boli este infertilitatea. În jur de 40% dintre femeile cu endometrioză sunt și infertile. Apelarea la cei mai buni doctori în cazul în care se observă simptome asimilate acestei boli este cea mai bună soluție. Femeile care au istoric de endometrioză în familie (mama, bunica) sunt predispuse la a dezvolta boala la un anumit moment în viață, așa că trebuie să fie cât mai atente și să meargă regulat la consulturi ginecologice.

Boala coronariană

Diferențele dintre simptomele care apar la femei și bărbați fac boala coronariană mai greu de diagnosticat la femei. Acestea prezintă manifestări precum dureri de spate, arsuri în piept, greață și oboseală, care nu sunt recunoscute din primul moment ca semne ale unei boli de inimă. Femeile se prezintă și mult mai târziu la medicul specialist.

De cele mai multe ori boala este deja instalată când ele cer ajutor. În cazul femeilor, alte afecțiuni precum endometrioza sau ovarele polichistice influențează apariția bolii coronariene. Studiile arată că în cazul femeilor care dezvoltă și angina pectorală, șansele de recuperare sunt mai scăzute decât în cazul bărbaților. Este recomandat ca femeile între 50 și 80 de ani să facă regulat controale la medicul specialist și să fie mereu informate cu privire la riscurile pe care le aduc alte afecțiuni sau boli de care suferă deja.

Boala Lyme

Boala Lyme este provocată de mușcăturile de căpușă care nu sunt tratate la timp și afectează atât femeile cât și bărbații. Boala este diagnosticată târziu în special în cazurile în care nu se observă mușcătura și se ajunge într-un stadiu în care bacteria este în sânge. Mușcătura de căpușă poate fi depistată prin observarea unor iritații circulare care apar în jurul locului în care a mușcat căpușa.

Simptomele întâlnite sunt febra, durerile de cap și oboseala. Această iritație nu este prezentă în toate cazurile de mușcături sau nu poate fi observată din cauza locului ascuns în care se manifestă, dar atunci când este observată și se începe tratamentul, în cele mai multe cazuri boala Lyme nu se instalează. În faza târzie boala se poate manifesta după câteva luni sau câțiva ani prin afecțiuni musculare sau articulare și neurologice de tipul meningitei, paraliziei faciale sau encefalopatiei.

Pacienții din faza târzie prezintă și afecțiuni grave ale articulațiilor. Pentru dignosticarea bolii este nevoie de mai multe teste specifice, efectuate cat mai devreme. Cei care petrec mult timp în natură trebuie să se verifice frecvent de orice mușcături, iar pe timp de vară este necesară o atenție sporită la astfel de probleme. Dacă mușcătura este observată la timp, riscul de infectare cu Lyme scade.

Atenția la anumite simptome și o cunoaștere cât mai bună a corpului și a manifestărilor acestuia vă ajută la recunoașterea semnelor de boală. Controalele regulate sunt indicate pentru a detecta cât mai devreme orice afecțiune, făcând astfel recuperarea mai ușoară.

Material realizat cu sprijinul sfaturimedicale.ro

Sursa foto: pexels.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate