Ai grijă ce cumperi de la magazin! 78% din bulionul şi pasta de tomate trebuie retrase de la comercializare

Ai grijă ce cumperi de la magazin! 78% din bulionul şi pasta de tomate trebuie retrase de la comercializare

Toate gospodinele folosesc în mod frecvent bulion sau pastă de tomate la prepararea diferitelor tipuri de preparate culinare. Pentru multe femei, chiar este un aliment indispensabil în bucătărie. Majoritatea oamenilor cumpără aceste tipuri de produse din comerț, pentru că este mai ușor și toată lumea este dispusă să prepare bulion acasă.

Cu toate acestea, produsele din comerț conțin o mulțime de aditivi și conservanți care sunt periculoși pentru sănătate. Conform unui studiu recent, specialiștii au constatat că 78% din bulionul şi pasta de tomate analizate trebuie retrase de la comercializare. Dintre acestea, 52% din tomatele în conservă, altele decât bulionul şi pasta de tomate, conţin acid citric, iar 11% din produsele analizate conţin sare iodată.

Acest studiu analizează calitatea tomatelor în conservă, fabricate industrial și face parte din Campania Națională de Informare și Educare: 'Să învățăm să înțelegem eticheta!'. Prin intermediul acestei campanii, experții Asociației Pro Consumatori (APC) își propun să-i învețe pe consumatori să înțeleagă eticheta produselor. În acest fel, oamenii vor știi exact ce produse cumpără din magazine.

Pentru a se efectua acest studiu, s-au achiziționat luna trecută 71 sortimente de tomate în conservă (bulion, pastă de tomate, roşii pasate, tomate decojite, roşii tăiate cuburi) comercializate în marile magazine.

Cum ar trebui să se prepare de fapt bulionul?

Bulionul şi pasta de tomate sunt produse obţinute prin zdrobirea şi strecurarea tomatelor, la care se poate adăuga sare sau zahăr, urmate de concentrarea prin fierbere a sucului obţinut, până la consistenţa de bulion sau pastă,' potrivit Ordinului nr. 362/2002 emis de Ministerul Agriculturii.

Cu toate acestea, se pare că această normă nu este respectată pentru că 78% din bulionul şi pasta de tomate analizate trebuie retrase de la comercializare. Acest tip de bulion este realizat din concentrat de tomate, de provenienţa necunoscută, diluat cu apă până la obţinerea tipului de bulion sau pastă de tomate dorită a fi comercializată.

Iată câteva mărci de produse numai din tomate și care nu conţin acid citric şi nici sare iodată, potrivit rezultatelor acestui studiu care poate fi consultat integral aici.

Top 2 mărci de pastă de tomate realizate numai din tomate, fără acid citric sau sare iodată:

Angelis (Republica Moldova), pasta de tomate tip 25%, conţine tomate;
Gaston (Italia), pasta de tomate tip 24-26%, conţine tomate 99% şi sare 1%.

Top 3 mărci de roşii pasate/piure de roşii fără acid citric sau sare iodată:

Panzani (Spania), conţine 100% piure de roşii proaspeteredus la 7%;
Giana (Italia), conţine roşii 99,75%, sare 0,25;
Kaufland (Polonia), conţine roşii 99,5%, sare 0,5%.

Top 3 mărci de roşii decojite fără acid citric sau sare iodată:

Winny (Cora, fabricat in Italia), conţine roşii decojite, suc de roşii 40%;
SunFood (Italia), conţine roşii cuburi decojite, suc de roşii 40% şi sare 0,2%;
Ferma veche (România), conţine roşii întregi decojite, suc de roşii 50% şi sare 2%.

Procesul de denaturare a unor produse (bulion, pastă de tomate) se practică de data aceasta cu încălcarea normelor legale în vigoare şi, probabil, cu acordul tacit al autorităţilor. Bulionul şi pasta de tomate trebuie fabricate numai din roşii, nicidecum din concentrat de tomate a cărui provenienţă/conţinut de reziduuri de pesticide/conţinut de metale grele şi an de fabricaţie nu se cunosc. Din păcate, folosirea acestor practici de producţie a transformat bulionul şi pasta de tomate într-un colorant nesănătos şi, cam atât,' a explicat Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC, pentru sursa citată.

De asemenea, mai sunt câteva aspecte importante, pe care fiecare consumator ar trebui să le ia în calcul.

La citirea etichetei trebuie dată atenție ingredientelor (conținutul de sare, conținutul de zahăr, aditivii). Produsele din sortimentul superior au puțină sare sau deloc, nu au zahăr. Dacă indicația cantitate de roșii/100 g produs este egală cu 100 sau mai mică, este vorba de un produs modest; produsele superioare indică circa 130 grame tomate / 100 g produs. De asemenea, informații critice, de regulă scrise cu caractere foarte mici și în aceeași culoare cu fondul, ne pot indica falsuri grosolane: se înțelege că un „bulion de tomate este altceva decât un „sos cu bulion de tomate, chiar dacă cel de pe urmă este mai vârtos, ca urmare a aditivilor de îngroșare. Aceste produse sunt foarte dăunătoare pentru cardiaci, diabetici și consumatorii cu diverse probleme de sănătate. Mulți producători abuzează, indicând că produsul lor este „natural, fapt interzis de cadrul normativ. Mai puțini consumatori cunosc unele realități „grele din domeniul agriculturii și industriei alimentare: o mare parte din produsele din tomate „fabricate în România sunt de fapt realizate din pastă de roșii adusă din China,' a spus și Prof. univ. dr. Ion Schileru, la Departamentul de Business, Științele Consumatorului și Managementul Calității, ASE București.

Foto: 123rf.com

Mihaela Tudor

Citește și:

De ce roșiile nu mai au gust?

Plăcintă cu carne și ciuperci

Tortilla cu pui

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Culinar