De ce roșiile nu mai au gust?

roșiile nu mai au gust

În urma unor studii realizate de o echipă internațională de oameni de știință s-a ajuns la următoarea concluzie: roșiile pe care le consumăm nu mai au gust din momentul în care s-a pus mai mult accentul pe cantitate, productivitate și rezistență în mediul înconjurător.

Cum se explică faptul că roșiile nu mai au gust

Cât timp a trecut de când ai mâncat o roșie și-ai savurat cu reală plăcere gustul ei inconfundabil? Nostalgia după gustul pierdut al roșiilor nu o au doar românii, ci toți oamenii care locuiesc în zone unde se cultivă aceste legume și care știu cum era gustul original al roșiilor.

După efectuarea unor teste de gust pe un eșantion de 100 de soiuri de tomate, cercetătorii au reușit să izoleze 13 compuși volatili care dau roșiilor aroma originală.

Prin compararea roșiilor tradiționale cu cele existente acum pe piață, s-au descoperit proprietățile care s-au pierdut în goana după îmbunătățirea mărimii, a randamentului și-a rezistenței.

Absența compușilor de la soiurile moderne sugerează că aroma a fost sacrificată din neatenție pe măsură ce industria a căutat să maximizeze randamentul și rezistența la dăunători și boli.

Roșiile sunt mai rezistente dar au rămas fără gust.

Concluzia dură este că gustul tipic de roșii s-a pierdut în produsele pe care le găsim în supermarket. Totuși, oamenii de știință spun că în zonele rurale mai pot exista semințe nealterate din soiuri tradiționale. Din păcate, acestea sunt cultivate la scară mică. Așa că dacă se întâmplă să găsiți roșii cu gustul original, păstrați semințele și puneți-le într-o bucată de vată umedă sau șervețel umed, până încolțesc. Sunt mai valoroase decât credeți!

Din fericire, specialiștii țin să ne liniștească: avem informatiile genetice de care e nevoie pentru a reintroduce aromele care lipsesc.

Foto: Hepta

Citește și:

Mierea zaharisită este contrafăcută?

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ELLE
Ego.ro
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Alimente