De ce roșiile nu mai au gust?

De ce nu nu mai au roșiile gust

roșiile nu mai au gust

În urma unor studii realizate de o echipă internațională de oameni de știință s-a ajuns la următoarea concluzie: roșiile pe care le consumăm nu mai au gust din momentul în care s-a pus mai mult accentul pe cantitate, productivitate și rezistență în mediul înconjurător.

Cum se explică faptul că roșiile nu mai au gust

Cât timp a trecut de când ai mâncat o roșie și-ai savurat cu reală plăcere gustul ei inconfundabil? Nostalgia după gustul pierdut al roșiilor nu o au doar românii, ci toții oamenii care locuiesc în zone unde se cultivă aceste legume.

După efectuarea unor teste de gust pe un eșantion de 100 de soiuri de tomate, cercetătorii au reușit să izoleze 13 compuși volatili care dau roșiilor aroma originală.

Prin compararea roșiilor tradiționale cu cele existente acum pe piață, s-au descoperit proprietățile care s-au pierdut în goana după îmbunătățirea mărimii, a randamentului și-a rezistenței.

Absența compușilor de la soiurile moderne sugerează că aroma a fost sacrificată din neatenție pe măsură ce industria a căutat să maximizeze randamentul și rezistența la dăunători și boli.

Concluzia dură este că gustul tipic de roșii s-a pierdut în produsele pe care le găsim în super-market. Totuși, oamenii de știință spun că în zonele rurale mai pot exista semințe nealterate din soiuri tradiționale. Din păcate, acestea sunt cultivate la scară mica.

Din fericire, specialiștii țin să ne liniștească: avem informatiile genetice de care e nevoie pentru a reintroduce aromele care lipsesc.

Foto: Hepta

Florentina Mușat

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Shtiu.ro
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Alimente