Știi și tu cum e: legatura de patrunjel sau de marar e prea mare și nu-l folosești pe tot odata, mai ramâne puțin… ei bine, nu-l arunca, folosește-l în alta rețetă.
1. Încropește sos pesto proaspăt
CU CE FEL DE VERDEAȚĂ? Verdeața proaspătă cum ar fi tarhon, busuioc și coriandru.
CUM PROCEDEZI? Marunțește o mâna de verdeața cu o mâna de sâmburi de pin, un cațel de usturoi, niște ulei de masline și parmezan proaspat razuit. Se combina de minune cu paste, legume rumenite sau ca adaos în supe.
TERMEN DE VALABILITATE păstrează-l la frigider cel mult o săptămână.
2. Pesmet crocant cu verdeață
CU CE FEL DE VERDEAȚĂ? Pătrunjel și ceapa verde fină – opțional poți înlocui cu codițe de ceapa verde.
CUM PROCEDEZI? Marunțește pâinea uscata și verdeața. Congeleaza și apoi folosește câte o mâna pentru presarat peste pastele gratinate. Sau decongeleaza și folosește pentru a tapeta carnea de pui, pește sau coastele de miel.
TERMEN DE VALABILITATE pastreaza-l în frigider timp de o saptamâna sau în congelator timp de 2 luni.
3. Improvizează vinegretă pentru salată
CU CE FEL DE VERDEAȚĂ? Busuioc și oregano.
CUM PROCEDEZI? Într-un borcan pune 2 caței de usturoi zdrobit, câte o mâna din fiecare fel de verdeața, tocata, 2 linguri oțet de vin roțu, 1 lingurița muștar de Dijon, 6 linguri de ulei de masline și adauga un praf de sare și piper negru proaspăt macinat. Din cantitațile dublate rezulta o marinata perfecta.
4. Pâine cu salvie și rozmarin
CU CE FEL DE VERDEAȚĂ? Rozmarin și salvie.
CUM PROCEDEZI? Folosește un pachet de mix pentru pâine integrala și adauga o mâna de salvie și chives tocate. Așaza aluatul într-un cadru patrat pe tava de copt și lasa la crescut. Preseaza cu degete gropițe și înfige în ele fire de rozmarin. Stropește cu ulei de măsline.
TERMEN DE VALABILITATE Pastreaza la congelator în pungi de plastic timp de cel mult 2 luni.
5. Unt aromatizat
CU CE FEL DE VERDEAȚĂ? Orice ai la îndemâna: patrunjel, marar, tarhon…
CUM PROCEDEZI? Toaca verdeața și combin-o cu untul înmuiat la temperatura camerei și adauga usturoi zdrobit. Modeleaza în forma de sul, împacheteaza în hârtie de copt și da la congelator. Taie felii pe masura ce folosești. Unge puiul pe sub pielița înaine de a-l rumeni sau unge felii de pâine și apoi rumenește-le la cuptor.
TERMEN DE VALABILITATE pastreaza la frigider timp de 1 luna.
6. Încearcă o rețetă inedita cu mentă
CU CE FEL DE VERDEAȚĂ? Prepară sirop de menta pentru un cocteil mojito sau adauga în apa minerala servita cu o felie de lamâie.
CUM PROCEDEZI? Fierbe 2 parți zahar cu 1 parte apa și o legatura de menta 5 min, pâna când zaharul se dizolva și siropul se leaga. Strecoara si toarna în borcan sterilizat.
TERMEN DE VALABILITATE pastreaza în frigider cel mult timp de 1 luna.
7. Coriandru congelat
CE FEL DE VERDEAȚĂ? Coriandru.
CUM PROCEDEZI? Marunțește împreuna cu ceapa, ardei iute, ghimbir și usturoi pentru a obține o pasta de curry. Toarna în forma pentru cuburi de gheața și pastreaza la congelator. Prajește în ulei și apoi adauga sos de pește, coaja rasa de lamâie și lapte de cocos. Servește cu legume, pește sau carne.
TERMEN DE VALABILITATE Pastreaza în frigider timp de 1 luna.
8. Păstrează verdeața proaspată
CE FEL DE VERDEAȚĂ? Verdeața robusta cum ar fi rozmarinul, salvia, cimbrul, oregano.
CUM PROCEDEZI? Congeleaza verdeața (simpla sau în amestec) în forma de cuburi de gheața cu puțin ulei de masline. Poți folosi cuburile de verdeața direct din congelator – pune-le direct în vasul în care gatești ca sa sotezi împreuna cu ceapa pentru supa, mâncarica sau sosuri.
TERMEN DE VALABILITATE pastreaza în frigider cel mult 1 luna.
9. Hummus de casă
CE FEL DE VERDEAȚĂ? Pătrunjel și coriandru.
CUM PROCEDEZI? Marunțește o conserva de naut împreuna cu 1 lingura pasta de susan – tahini – usturoi, zeama de lamâie și o mâna de patrunjel sau coriandru.
TERMEN DE VALABILITATE în frigider într-o cutie acoperita 3-4 zile.