Un desert pentru toată familia: găluşte de orez, prăjite

galuste de orez

Lupta cu pofta de dulce este cea mai aprigă luptă a femeilor. Și, să mărturisim, nu prea ieșim învingătoare din ea… Suntem noi atente la siluetă, dar uneori tentația este așa de mare încât ne uităm toate promisiunile făcute în fața oglinzii. Și a cântarului. Ce zici de acest desert: găluşte de orez, prăjite?

A mânca ceva dulce din când în când nu este chiar cel mai mare păcat omenesc. Și-apoi mai contează și ce anume mănânci. Una este să cumperi o prăjitură efectiv înecată în sirop, care te arde pe gât de dulce ce este, și alta e să mănânci o prăjitură preparată în casă, în care zahărul este în cantități rezonabile. Oricât de greu de crezut pare la prima vedere, poți prepara și dulciuri la care să folosești foarte puțin zahăr. Cum ar fi acești bulgărași.

 Ingrediente: 50 g stafide, 70 g de zahăr tos, două linguri de vin dulce, 750 ml lapte, 1/2 linguriţă de sare, 250 g de orez (cu bobul rotund), o portocală, două ouă, două  linguri de unt, o lămâie, 70 g dev zahăr, 50 g de migdale zdrobite, o lingură de făină, ulei (unt) pentru prăjit, zahăr pudră.

 Lasă stafidele la înmuiat în vin, de seara până dimineața.

Pune pe foc laptele cu sarea şi, când dă în clocot, toarnă orezul (puţin câte puţin, ca la mămăliga pripită). Se lasă să se umfle – la foc mic -, amestecând continuu, după care se pune deoparte să se răcească.

Se rade coaja de portocală şi de lămâie şi se incorporează în orez. Apoi se adaugă gălbenuşurile, untul, 50 g de zahăr tos, migdalele zdrobite şi stafidele cu vin cu tot şi se amestecă bine.

Se bat albuşurile spumă, se adaugă 20 g de zahăr şi puțină făină pentru a lega compoziția şi se incorporează în orez. Se încinge bine uleiul sau untul (la 170 de grade), se ia câte o lingură de orez (cât o găluşcă), se împinge cu o altă lingură în grăsimea încinsă şi se prăjeşte până ce se rumeneşte frumos.

Găluştele rumenite se scurg pe hârtie absorbantă, se aşează pe un platou şi se pudrează cu zahăr.

Foto: Shutterstock

Citește și:

Dulceața de nuci verzi, un deliciu culinar. Cum o prepari?

Salată caldă din pene cu legume

8 beneficii ale sucului de morcov

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Culinar