Salată caldă din pene cu legume
Ai perfectă dreptate dacă te miri și spui că pe o așa căldură nu-ți vine să mănânci o salată caldă. Este reacția firească a oricui, până la urmă… Ceea ce ai uitat este că, în realitate, preparatele fierbinți (inclusiv supele, ciorbele sau ceaiurile) au capacitatea de a scădea temperatura corpului cu câteva grade. Două-trei, nu mult. Dar tot e ceva! Ei, salata pe care ți-o propunem azi nu este una fierbinte, ci doar caldă. E păcat să nu o încerci, mai ales că ai acum la dispoziție legumele de sezon. E cât se poate de posibil să îți placă atât de mult încât să o mai… reeditezi vara asta! Iată cea mai bună rețetă de pene cu legume:
Salată caldă din pene cu legume
Ingrediente: 400 de grame de paste penne, doi dovlecei, două vinete mici, doi ardei roşii copţi, decojiţi, 400 de grame de roşii cherry, patru cepe, doi căţei de usturoi, 18 bulgări de mozzarella, 100 ml de ulei de măsline, o lingură cu cimbrişor mărunţit, patru frunze de busuioc, sare și piper.
Taie dovleceii şi vinetele în felii de cu grosime de circa o jumătate de centimetru, taie și ardeii în fâşii fine. Curăţă cepele şi usturoiul şi toacă-le mărunt.
Încălzeşte două linguri cu ulei în tigaie, pune usturoiul şi ceapa să se călească uşor, după care scoate-le. (Ai grijă să nu se ardă, în mod special usturoiul, pentru că va deveni amar.) Prăjeşte apoi dovleceii, scoate-i din tigaie, schimbă uleiul şi apoi rumeneşte vinetele. După ce le scoţi şi pe acestea, pune roşiile la călit, întregi, fără să le fărâmiţezi, scurge-le şi aşează-le deoparte.
Pune din nou în tigaie toate celelalte legume. Potriveşte de sare şi piper, presară cimbrişor, acoperă şi lasă la călit 20 de minute, fără capac. Adaugă roşiile şi continuă înăbuşirea încă cinci minute.
Între timp pune la fiert în apă cu sare pennele, apoi scurge-le, fără a le clăti. Mută-le într-o salatieră, stropeşte-le cu puţin ulei şi amestecă. Adaugă legumele fierte, amestecă, ornează cu bulgări de mozzarella şi frunze de busuioc. Servește cât este caldă.
Foto: Shutterstock
Citește și:
Cea mai fină supă cremă de mazăre
Cum prepari un compot de cireșe delicios? Se va păstra foarte bine peste iarnă!
De ce avem nevoie de sare și care este cantitatea optimă pe care trebuie s-o consumăm