Dulceața de nuci verzi, un deliciu culinar. Cum o prepari?

Dulceața de nuci verzi

Dulceața de nuci verzi este un deliciu culinar și nu ar trebui să îți lipsească din cămară. Chiar dacă necesită un efort puțin mai mare, gustul este fabulos, așa că merită să prepari câteva borcane. 

Dacă vrei să obții cea mai bună dulceață de nuci verzi, atunci trebuie să știi că aceasta poate fi preparată doar în luna iunie. De ce este nevoie să respecți acest interval de timp? Ei bine, explicația este că doar în această perioadă a anului nucile au miezul moale. Cu cât trece mai mult timp, cu atât nucile se coc și își schimbă textura, moment în care nu mai pot fi folosite pentru a prepara dulceața.

Dulceața de nuci verzi, un deliciu culinar. Cum o prepari?

De ce este dulceața de nuci verzi un deliciu culinar? Nu doar gustul îi oferă acest statut, ci și modul de preparare care necesită mai multă muncă în comparație cu celelalte tipuri de dulceață. Iată ce ingrediente sunt necesare pentru a obține dulceața de nuci verzi.

Ingrediente:

  • 2 kilograme de nuci verzi curățate
  • 1 litru de apă
  • 2 kilograme de zahăr
  • zeama obținută de la 2 lămâi
  • vanilie (esență sau păstaie)

Mod de preparare:

Înainte de a prepara dulceața de nuci verzi trebuie să te ocupi de curățarea nucilor, o sarcină destul de dificilă. Pentru că nucile verzi pătează foarte tare, folosește mănuși în momentul în care le cureți pentru a-ți proteja mâinile. Ai nevoie de un cuțit cu care trebuie să cureți toată partea verde a nucii, urmând să fie folosit doar interiorul alb al acesteia.

După ce ai curățat nucile, pune-le într-un recipient și peste ele adaugă apă rece și zeama de la o lămâie, evitând astfel oxidarea nucilor. Peste nuci pune o farfurie pentru ca acestea să rămână scufundate în apă și lasă-le la frigider peste noapte, timp în care mai poți schimba apa de 2 sau chiar 3 ori, adăugând de fiecare dată lămâie. A doua zi, scoate nucile de la frigider și clătește-le sub jet rece de apă. Pune apoi o oală cu apă la fiert, iar atunci când aceasta clocotește, adaugă nucile. Lasă-le 3-4 minute pe foc, după care clătește-le din nou cu apă rece. Operațiunea trebuie repetată de 3-4 ori.

Pentru a pregăti siropul pentru dulceață, pune pe foc o oală și adaugă apa, vanilia și zahărul. Amestecă bine și așteaptă până când zahărul începe să se dizolve, înlătură spuma formată, apoi lasă siropul pe foc timp de 40 de minute, până când acesta se leagă. Șterge bine marginile vasului cu un burete umed pentru a înlătura resturile de zahăr și a preveni caramelizarea acestuia.

În siropul preparat anterior adaugă nucile, zeama de lămâie și lasă totul pe foc 20 de minute. După ce dulceața este gata, așteaptă 20 de minute să se răcească, după care o poți pune în borcane.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Salată caldă din pene cu legume

Cum prepari un compot de cireșe delicios? Se va păstra foarte bine peste iarnă!

Cea mai fină supă cremă de mazăre

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Culinar