Turtuca de Andrei te ajută să-ţi afli alesul în vis

turtuca

În Ajun de Sf. Andrei există un obicei păstrat din străbuni care spune că dacă se prepară şi mănâncă o pâinică foarte sărată numită – Turtuca lui Andrei – fetele nemăritate îşi vor visa ursitul.

Se prepară foarte uşor şi nu ia foarte mult timp.

Vezi şi Covaşa – băutura care alungă strigoii de Sf. Andrei

Cum se prepară Turtuca lui Andrei

Ingrediente:

  • 500 g făină
  • 250 ml apă călduţă
  • 25 g drojdie
  • 1 linguriţă sare (ar trebui mai multă pentru a ieşi foarte sărată)
  • ulei pentru prăjit (sau o puteţi coace pe plită sau pe grătar, ar fi mai sănătoasă)

aluat-pentru-turtuca

Mod de preparare:

  1. Primul pas este să înmuiaţi drojdia în apă călduţă şi apoi să o amestecaţi bine
  2. Luaţi un castron şi puneţi făina, acolo veţi face un fel de groapă unde veţi pune drojdia şi o veţi amesteca după aceea cu puţină făină. Lăsaţi la dospit timp de 30 min.
  3. După ce a crescut, o luaţi şi o frământaţi bine cu făină şi sare până obţineţi un aluat potrivit de tare. Trebuie să nu se lipească.
  4. Presăraţi acea cocă punând niţică făină şi neteziţi. Lăsaţi la crescut, cca 50 min, până se dublează ca volum.
  5. Dacă a crescut sufiecient, luaţi aluatul şi tăiaţi din acesta 6 bucăţi. Din ele veţi modela 6 turtiţe subţiri şi rotunde.
  6. Fiecare turtucă va fi ori prăjită în ulei, ori coaptă la cuptor sau pe plită.

Citeşte şi De Halloweenul românesc – ce spunem în loc de ”ne dați ori nu ne dați”?

Sursa foto: shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...

EVA.RO
Recomandari
Libertatea
Doctorul Zilei
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Culinar