Covaşa – băutura care alungă strigoii de Sf. Andrei

covasa

Cu ocazia sărbătorii de Sf. Andrei, la români, în unele zone din România, s-a păstrat tradiţia de a se prepara şi bea o băutură numită covaşa.

Pentru că suntem curioase şi dorim să ştim cât mai multe despre acest termen ne-am uitat pe dexonline.ro şi am aflat că potrivit dicţionarului Scriban din 1939, covaşă semnifică  un fel de bragă dulce-acrișoară care se prepară cu ajutorul făinii de hrişcă, mei, secară, grâu sau porumb ce este supusă proceselor de opărire şi fermentare.

Potrivit creştinortodox.ro, în părţile Tutovei, jud. Vaslui această băutură se face din mălai şi făină, dar câteodată se prepară doar din mălai de mei sau de porumb, şi ca rezultat este obţinută un fel de suc fermentat numit covaşă.

Despre aceasta mai aflăm că după ce a fost pregătită, lichidul fermentat avea să fie pus în oale şi apoi dăruit pe la vecini pentru că se credea că ar ajuta ca vacile să aibă mai mult lapte, iar acesta să fie mai “smântânos”.

Tot în Moldova, în partea centrală era o datină ca fiecare să bea covaşă de Sf. Andrei pentru a fi ferit de moroi (strigoi).

Citeşte şi Noaptea Sfântului Andrei, noaptea în care spiritele morților ies din morminte

Chiar dacă probabil nu credeţi că aceste specimene există poate totuşi sunteţi curioşi să vedeţi cum se prepară şi ce gust are covaşa, şi, iată mai jos de ce ingrediente aveţi nevoie şi cum o puteţi face:

Covaşa cea alungătoare de strigoi

Ingrediente:
  • 400 gr de mălai
  • 100 gr făină
  • 1 cană de borş
  • 20 l apă caldă
Mod de preparare:
  • Luaţi un borcan mare de cca 20-30 l;
  • Amestecaţi făina cu mălaiul şi formaţi  o grămadă, apoi puneţi conţinutul în borcan, aranjaţi sub formă de cuib şi turnaţi borşul;
  • Lăsaţi câteva minute, după aceea trebuie să adăugaţi apa fierbinte şi să amestecaţi continuu până pasta respectivă capătă o textură vâscoasă;
  • Lăsaţi după asta cca 6 ore undeva la căldură pentru a începe să fermenteze;
  • După observaţi că a fermentat puţin , vărsaţi între conţinutul într-un ceaun sau o oală mare, daţi focul la flacără potrivită, până se mai îngroaşă. Nu uitaţi să amestecaţi din când în când.
  • Opriţi focul, lăsaţi să se răcească, apoi turnaţi amestecul obţinut din nou în borcan, peste acesta puneţi restul de apă. Lăsaţi peste noapte.

Citeşte şi În noaptea de Sf. Andrei începe Anul Nou Geto-Dacic

Sursa foto: shutterstock.com

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Avantaje.ro