Reţetă pe stil vechi din Basarabia – Hering în blană sau Şuba
Ai mâncat vreodată Hering în blană? Iată un deliciu culinar bine cunoscut în Rusia şi ţările fostei URSS ce constă din peşte hering şi legume. Pe la mijlocul anilor 70 acest aperitiv a devenit unul tradiţional şi nelipsit de pe mesele de sărbătoare, în special în seara de Revelion.
Istoria retetei Hering în blană
Conform unei legende urbane, cel care a inventat reţeta heringului în blană este un anume negustor, cu numele Bogomilov, în anul 1918, astfel încât heringul simbolizează proletariatul, iar legumele ţărănimea.
Principalul motiv care a dus la apariţia acestui fel de mâncare a fost necesitatea unei gustări relativ ieftine, săţioase şi gustoase în acelaşi timp, care nu i-ar fi lăsat pe vizitatorii hanurilor şi restaurantelor să se ameţeasca prea uşor, şi respectiv, care ar fi redus pierderile materiale din localuri, constând în mobilier şi tacâmuri sparte, care rezultau inevitabil în urma discuţiilor aprinse pe teme politice, purtate de către vizitatorii localurilor.
Aperitivul trebuia să reunească diverse clase sociale, ceea ce este exprimat în compoziţie, unde heringul reprezintă clasa muncitoare, cartofii, morcovul şi ceapa reprezinta ţărănimea, sfecla de un roşu aprins reprezintă culoarea steagului revoluţionar, iar maioneza te duce cu gândul la Marea Revoluţie Franceză.
Citeşte şi De post: Ghebe cu mămăliguţă şi mujdei
Cum se prepară
Ingrediente:
- 2 Fileuri hering, mare si gras
- 3-4 cartofi
- 2 morcovi
- 2 sfecle
- 1 ceapă (opţional roşie)
- 3 gălbenuşuri fierte
- maioneză
Mod de preparare:
- Cartofii, morcovii şi sfecla se spală şi se fierb în coajă până sunt gata, apoi se curăţă.
- Heringul se curăţă de pieliţă şi oase şi se taie cubuleţe.
- Pe fundul vasului în care va fi servită salata se aşază heringul cubuleţe.
- Ceapa se curăţă, se toacă fin, se opăreşte cu apă clocotită, se scurge bine şi se aşază apoi peste hering. Se acoperă cu maioneză din belşug.
- Peste maioneză se rade un strat pufos de cartofi, peste care se picură maioneză, apoi se rade un strat de morcov şi la final sfecla, care se acoperă din belşug cu maioneză.
- Opţional se poate decora cu gălbenuşuri mărunţite sau cu frunzuliţe de mărar sau pătrunjel. Se recomandă a se pastra la frigider pentru câteva ore, pentru a se pătrunde mai bine.
Articol de Lilia Mândru
Citeşte şi Pe 7 ianuarie ortodocşii pe stil vechi sărbătoresc Naşterea Domnului