Ai mâncat vreodată Hering în blană? Iată un deliciu culinar bine cunoscut în Rusia şi ţările fostei URSS ce constă din peşte hering şi legume. Pe la mijlocul anilor 70 acest aperitiv a devenit unul tradiţional şi nelipsit de pe mesele de sărbătoare, în special în seara de Revelion.
Conform unei legende urbane, cel care a inventat reţeta heringului în blană este un anume negustor, cu numele Bogomilov, în anul 1918, astfel încât heringul simbolizează proletariatul, iar legumele ţărănimea.
Principalul motiv care a dus la apariţia acestui fel de mâncare a fost necesitatea unei gustări relativ ieftine, săţioase şi gustoase în acelaşi timp, care nu i-ar fi lăsat pe vizitatorii hanurilor şi restaurantelor să se ameţeasca prea uşor, şi respectiv, care ar fi redus pierderile materiale din localuri, constând în mobilier şi tacâmuri sparte, care rezultau inevitabil în urma discuţiilor aprinse pe teme politice, purtate de către vizitatorii localurilor.
Aperitivul trebuia să reunească diverse clase sociale, ceea ce este exprimat în compoziţie, unde heringul reprezintă clasa muncitoare, cartofii, morcovul şi ceapa reprezinta ţărănimea, sfecla de un roşu aprins reprezintă culoarea steagului revoluţionar, iar maioneza te duce cu gândul la Marea Revoluţie Franceză.
Citeşte şi De post: Ghebe cu mămăliguţă şi mujdei
Ingrediente:
Mod de preparare:
Articol de Lilia Mândru
Citeşte şi Pe 7 ianuarie ortodocşii pe stil vechi sărbătoresc Naşterea Domnului