Plătică de mare la cuptor
Acest peşte are o aromă delicată aşa că serveşte-l cu garnituri simple ca să nu-i 'acopere' gustul specific.
8 porţii • Gata în 30 minute • 250 calorii per porţie • 17 g grăsimi
■ 4 bucăţi plătică de circa 450 g fiecare, eviscerata şi curăţată de solzi
■ O mâna de patrunjel proaspăt
■ 2 lămâi, tăiate felii
■ 100 ml vin alb
■ 4 linguri ulei de măsline
Mod de preparare
1 Încinge cuptorul la semnul 6/200°C. Aşază peştele în tava de copt, unul lânga altul şi presară pătrunjelul tocat şi feliile de lămâie. Strecoară câte o felie de lămâie în cavitate.
Toarnă vinul şi uleiul deasupra şi presară sare şi piper. Dă la cuptor 20 minute.
2 Ca să verifici dacă e pătruns, înfige vârful cuţitului în partea cea mai groasă şi vezi dacă a devenit alb şi opac. Serveşte cu sucurile din tavă turnate deasupra.
Pont – În altă variantă foloseşte biban sau chefal şi nu uita să păstrezi căpăţânile, oasele şi şira pentru a prepara concentrat de peşte.
Vezi şi Orez prăjit rapid cu creveţi