Tartine cu pate de somon
Prepară-l cu o zi înainte şi adu-l la temperatura camerei cu 1 oră înainte de servire. Gata în 35 minute + timp de răcire • 340 calorii per porţie • 23 g grăsimi
■ 5 00 g file de somon fără pieliţă
■ 1 eşalotă (ceapă mică), tăiată felii
■ Zeamă şi coajă rasă de la 1 lămâie
■ 1 50 ml vermut sec sau vin alb
■ 1 00 g unt sărat
■ 1 ⁄2 legătură mărar, tocat mărunt
■ 3 felii de pâine albă
1 Încinge cuptorul la semnul 5/190°C. Tapetează un vas rezistent la cuptor cu hârtie de copt şi aşază somonul, eşalota, coaja rasă şi zeama de lămâie şi vermutul sau vinul.
Adună şi răsuceşte capetele hârtiei ca să închizi ca pe o pungă.
2 Dă la cuptor 15 minute; scoate din cuptor şi lasă să stea deoparte 10 minute, apoi deschide punga şi lasă să se răcească.
Strecoară sucul ramas în pungă şi pune la fiert până când scade la 3 linguri. Adaugă untul, lasă să se topească 1 minut, apoi îndepartează de pe foc. Sfărâmă somonul , îndepartează eşalota şi adaugă în unt cu mărarul. Presară piper negru şi amestecă.
3 Toană în borcan sterilizat şi închide ermetic. Păstrează la rece maxim 3 zile.
4 Decupează din feliile de pâine albă forme de brad şi rumeneşte-le la grill.
Păstrează-l într-o cutie închisă ermetic.