Rețetă originală de cozonac cu nuca şi vanilie pentru Paște! Va ieși pufos și gustos

Cu fiecare zi care trece, Paștele este din ce în ce mai aproape, iar gospodinele au început să se gândească deja la preparatele pentru masa de sărbătoare. Cozonacul este unul dintre preparatele care sunt nelipsite de Paște, așadar trebuie neapărat să ai și tu în casă.

Chiar dacă aparent cozonacul se prepară destul de greu, dacă respecți câțiva pași simpli, totul va ieși perfect, fără prea multă muncă. Așadar, dacă vrei ca de Paște să simți miros de cozonac proaspăt abia scos din cuptor, atunci trebuie să încerci această rețetă originală.

Rețetă de cozonac cu nuca şi vanilie

Ingrediente pentru trei cozonaci:

  • 1 kg făină
  • 50 g drojdie
  • 400 g zahăr
  • 500 ml lapte
  • 100 ml ulei
  • 6 ouă
  • coaja de la o lămâie
  • o linguriţă esenţă rom
  • 3 – 4 bucată de rahat
  • 2 linguri cacao
  • nuca măcinată
  • o păstaie de vanilie
  • un praf de sare

Mod de preparare:

Primul pas este să cerni făina de 2 – 3 ori, după care se prepară maiaua din drojdie, două linguri de făină și 50 de ml de lapte. Apoi, se dizolvă zahărul şi vanilia în restul de lapte, călduţ. După care gălbenuşurile se freacă cu sare, coajă de lămâie. Apoi se adaugă peste făină, maiaua, laptele, gălbenuşurile, treptat. În acest timp se frământă toată compoziția în mod continuu. La final, se adaugă uleiul și se mai frământă timp de 5 minute. Apoi, se lasă compoziția la dospit, într-o cameră încălzită timp de o oră.

Între timp, se amestecă nuca măcinată cu albuşurile bătute spumă, cu 50 g zahăr, două linguri de cacao şi romul. După ce a crescut, se porţionează aluatul în trei părţi egale. Se întinde foaia de aluat și se adaugă deasupra umplutura de nuca şi rahat, rulăm, se stropește cu apă şi se presară zahăr. Cozonacul rulat se pune în tavă.

După ai pus cozonacii în forme, mai lasă-i să crească puțin timp de 30 de minute, după care se introduc la cuptor. Cozonacii se coc timp de 45 de minure, la foc potrivit.

Foto: 123rf.com

Mihaela Tudor

Citește și:

Chef Scărlătescu te învață cum să faci cel mai gustos și pufos cozonac de Paști

Rețete originale de drob de miel! Va ieși foarte gustos și aromat

Rețetă vegetariană de Paște! Cum să faci cele mai bune paste cu ciuperci

Cum să faci o prăjitură cu foi şi crema de gris şi lămâie. E cel gustos desert

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...

EVA.RO
Recomandari
Doctorul Zilei
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Culinar