Românii iubesc să aibă masă de sărbători plină de preparate dichisite şi foarte delicioase. Multe gospodine au început pregătirile pentru sărbători și se gândesc ce bucate să gătească. Cu siguranță, unul dintre alimentele nelipsite de pe masă de sărbătorieste cozonacul. Chef Cătălin Scărlătescu a împărtășit câteva trucuri pentru un cozonac pufos si gustos.
Chef Cătălin Scărlătescu este unul dintre cei mai cunoscuți bucătari de la noi, mai ales datorită emisiunii „Chefi la cuțite'. După cum se știe, juratul din cadrul emisiunilor cu profil culinar, găteşte ireproşabil, fiind unul dintre cei mai apreciaţi Chefi din România. Acesta a impresionat întotdeauna prin standardele ridicate în ceea ce priveşte preparatele ce îi poartă semnătura. Cei care au avut ocazia să le deguste şi au fost încântaţi de ele, vor fi surprinşi şi de gustul inegalabil al acestui desert de sărbătoare. Pregătit după o reţeta specială, dar care păstrează totodată gustul autentic românesc, acest cozonac pufos şi delicios va fi unul care va dispărea repede de pe masă.
Un cozonac de Crăciun sau Paște tradiţional iese în evidenţă datorită gustului sau bogat în nuca şi cacao. Dacă este frământat şi modelat individual, cozonacul păstrează reţeta originală şi gustul autentic românesc.
A face un cozonac pufos și delicios este o reală provocare, după cum spune chiar Chef Cătălin Scărlătescu. Un cozonac bun depinde de calitatea făinii, de timpul dedicat frământării, de cât de bun este cuptorul (să nu ardă, să coacă bine pe toate părţile, să aibă intensitatea flăcării potrivită) şi de multe alte secrete.
Respectă întocmai reţeta de cozonac aleasă şi ţine cont de următoarele trucuri propuse de Chef Cătălin Scarlatescu! Te vor ajută să ai cozonaci gustoşi şi pufoşi!
1. Ingredientele trebuie să aibă aceeaşi temperatura! Scoate-le din timp, aproximativ cu 3-4 ore înainte pentru a le permite să ajungă la temperatura camerei.
2. Dospitul se face la o temperatură de 35 de grade şi umiditate 80.
3. Pentru copt, cuptorul trebuie încălzit la 160 de grade iar spre sfârşit temperatura trebuie coborâtă la 140 grade, pentru a îi permite cozonacului să se coacă bine.
4. Bucătăria trebuie să fie călduroasă şi, după ce faceţi aluatul, e bine să nu deschideţi uşa sau geamul, pentru a nu se face curent.
5. Toate ingredientele lichide trebuie să fie călduţe – nu foarte fierbinţi, nu foarte reci.
6. Vasul în care frământați aluatul trebuie să fie călduţ. Pentru asta, îl puteţi clăti cu apă fierbinte şi apoi şterge foarte bine.
7. Cozonacul va avea o culoare frumoasă dacă mixati ouăle cu puţină sare.
Citește și:
Rețete originale de drob de miel! Va ieși foarte gustos și aromat
Legume la cuptor cu verdeață! O rețetă delicioasă de post
Limonada care tratează depresia mai eficient că medicamentele! Cum să o prepari acasă