Nutriționistul Nicolae Hâncu: „De Crăciun, gustați din toate, dar nu mâncați din toate”
Profesor emerit dr. Nicolae Hâncu, unul dintre cei mai apreciați și respectați medici români, a oferit pentru Monitorul de Cluj câteva sfaturi practice astfel încât să putem savura masa de Crăciun fără dureri de stomac.
Consumul unei mese mari și bogate imediat după o perioadă de post poate suprasolicita sistemul digestiv, ducând la disconfort sau probleme digestive.
Ai ținut postul Crăciunului? Atenție mare!
Când închei postul, reintrodu alimentele treptat, începând cu porții mici și ușoare. Nutriționistul clujean Nicolae Hâncu oferă recomandări mai întâi celor care au postit. „Pentru cei care intră în sărbătoarea Crăciunului din calitatea de postitori – ei trebuie să fie foarte atenți, pentru că dezlegările care vin de la sine pentru seara de Crăciun se însoțesc de regulă, și din păcate, cam aceasta este regula, de o abundență culinară colosală. Dacă nu suntem atenți, poate să apară starea de rău, chiar în cursul nopții. Ce recomand eu? Ca lege, despre care am tot vorbit – gustați din toate, dar nu mâncați din toate. Asta înseamnă că aperitivele trebuie să fie corelate cu felul doi, în sensul de a se consuma ori aperitive abundente, ori felul doi abundent. Dacă amândouă sunt abundente și mai ales grase – grăsimea însemnând grăsimea ca atare, maioneză, smântână, ouă umplute sau toate produsele de porc – atunci chiar nu este bine.„
Nutriționistul Nicolae Hâncu atrage atenția asupra garniturilor
„La mâncărurile calde merg garniturile, dar atenție la garnituri! Nicidecum cartofi prăjiți, ci cartofi fierți sau sote-uri de legume, sau din varză murată. Iar dacă cumva avem sarmale, acestea ar putea fi un fel trei, mai ales dacă sunt făcute din carne grasă, cum se fac la noi sarmalele de Crăciun. Din tradiție se știe că la acestea punem smântână, dar trebuie spus – ori sarmale, ori smântână. Avem aici o recomandare- în loc de smântână să se folosească iaurt. Chiar iaurt grecesc, iaurtul e fermentat, are multe probiotice și chiar ajută la digestie, dar și acesta cu măsură, pentru că nu trebuie să punem cinci linguri de iaurt grecesc la trei sarmale, sarmaua are și ea farmecul ei..
Deserturile cu creme sunt bombe calorice
„În ce privește deserturile, acestea ar trebui să fie deserturi uscate, să nu fie încărcate de creme, pentru că atunci trebuie două stomacuri …mai ales că sărbătoarea se desfășoară seara, mai ales că ne referim la cei care au postit, și atunci lucrurile se complică. Mare atenție! Pentru că stomacul care a fost pus în repaus timp de șase săptămâni cu postul acum se încarcă și cu mâncare iar dacă vine și alcoolul, nu iese bine.