Nu știi ce să mai mănânci în Post? Alege năutul!
Bucătăria autohtonă se bazează mult pe preparatele de fasole, mai ales în perioada Postului. Însă boabele de năut constituie, și ele, o alegere foarte bună. Nu sunt doar gustoase, dar și foarte sănătoase!
Năutul este un înlocuitor excelent al cărnii în perioadele în care vrei să eviți consumul de proteine animale. Obișnuiți cu mâncărurile pe bază de fasole, ca sursă principală de proteine vegetale, merită să le alternăm cu preparatele pe bază de năut, o plantă leguminoasă întâlnită îndeosebi din India, Australia sau Pakistan.
Năutul și beneficiile lui
Boabele de năut – indiferent de soi și proveniență – sunt o sursă excelentă de fibre, care ajută la normalizarea digestiei, și fier, calciu, zinc și magneziu, care ajută la sănătatea oaselor.
Cum îl fierbi?
Fie că vrei să faci o supă, o mâncărică de năut, chifteluțe sau faimoasa pastă de hummus, asemănătoare cu iahnia de fasole, trebuie să lași năutul la înmuiat cu o noapte înainte de a-l pregăti, apoi să-l fierbi circa o oră jumate. Dacă vrei să sari peste acest procedeu laborios, poți opta pentru năutul deja fiert din conserve – important este să strecori apa cu sare în care au stat boabele și să le clătești înainte de a le folosi.
Cureți pielița când pregătești hummus?
În cazul în care nu ai mai gătit năut până acum, trebuie să știi că se gătește asemănător cu fasolea, doar în cazul hummusului lucrurile diferă. Și anume: boabele de năut se pasează la blender sau robot, alături de 2-3 linguri de măsline, 2-3 linguri de pastă de susan (Tahini, esențială în această rețetă) și apă care să înmoaie preparatul. Aceasta este rețeta de bază. Dacă vrei să obții o textură foarte fină, este recomandat să dai pielița jos de pe fiecare bobiță. Este însă o îndeletnicire foarte laborioasă și nu toată lumea are răbdarea necesară. În plus, pielița respectivă este o sursă de extra-fibre.
Daca vrei sa tii post, vezi aici niste retete de post manastiresti!
Vezi și:
Rețetă de chifteluțe de năut
Carmen Brumă îți spune cum să nu te îngrași în Post
Rețetă de mâncărică de năut
Îți recomandăm să încerci și aceste rețete cu naut