Dr. Gabriela Man: “Mâncatul emoţional este un mecanism de apărare al organismului şi este contraindicat să lupţi cu un reflex sănătos de apărare”

dieta indicelui glicemic

Dr. Gabriela Man este unul dintre medicii nutriţionişti cu rezultate de-a dreptul remarcabile în rândul pacienţilor suferinzi de supraponderalitate și obezitate. Adeptă a dietei indicelui glicemic creată de Michel Montignac, dr Gabriela Man a brevetat făina cu indice glicemic mic, care crește complianța pacienților la dietă. Astfel, aceștia pot consuma tot felul de produse de panificație obținute din făina care nu îngrașă.

La un moment dat, doctorița Gabriela Man s-a confruntat ea însăși cu surplusul de kilograme… mai exact 20. S-a chinuit să scape de cele 20 de kilograme ca orice profan, prin înfometare, urmând diete nesănătoase sau ingerând pastile de slăbit.

Cu timpul, însă, medicul și-a dat seama că indicii glicemici sunt mult mai utili în conceperea unui stil de viaţă sănătos decât numărarea caloriilor. Dieta indicilor glicemici exclude asocierea pâinii albe cu alimentele grase. Principiul acestei diete este de a asigura o reducere a secreţiei de insulină răspunzătoare de îngrăşare şi de tulburările metabolismului lipidic şi glucidic.

Am vrut să aflăm mai multe despre dieta indicilor glicemici, despre slăbire și îngrășare, despre obiceiuri alimentare nesănătoase, despre mâncatul emoțional și despre multe alte aspecte care țin de alimentație, așa că i-am adresat o serie de întrebări doctoriței Gabriela Man. Iată ce am aflat.

Cele mai mari greșeli de alimentație

Care este cea mai mare greșeală de alimentație pe care o fac cei mai mulți dintre noi și care sunt consecințele acestei greșeli?

Nu aș putea numi o singură mare greșeală de alimentație. Există câteva greșeli principale, care acționează împreună și le întâlnim de obicei la pachet:

  1. consumul uzual de zahăr și amidon nesănătos, corelat cu un consum uzual de grăsimi industriale din produse fast-food;
  2. hidratare necorespunzătoare; hidratarea se face cu apă, nu cu ceaiuri, cafea, sucuri;
  3. frecvența meselor este necorespunzătoare – corect este să avem 3 mese principale și 1-2 gustări între mese.

De ce eșuează dietele de slăbire?

Aș sublinia 3 aspecte:

  1. dieta este intens restrictivă caloric, scade arderile mai mult pe un metabolism oricum destabilizat și persoana ajunge să se îngrașe continuu mâncând din ce în ce mai puțin;
  2. după ce persoana ține o dietă, se întoarce treptat la obiceiurile alimentare nesănătoase, cele care au îngrășat-o;
  3. există un dezechilibru hormonal pe lanțul estrogen-progesteron (femei, menopauză) sau un deficit mare de vitamina D – evident, ambele pot fi corectate.

Cum rezolvăm problema mâncatului emoțional

Există o legătură între emoții și cantitatea de mâncare pe care o ingerăm? Ce e de făcut împotriva mâncatului emoțional?

Da, cu certitudine. La stres, toți simțim nevoia să ronțăim în mod obișnuit alimente dulci. Acestea favorizează secreția de serotonine (hormonii fericirii). Rolul acestui reflex declanșat de corp este de a ne ajuta să depășim emoțional acel moment. Este, practic, un mecanism de apărare.

Soluția este, și în acest caz, consumul alimentelor sănătoase, care nu îngroașă silueta. Aceasta este soluția corectă, nu încercarea de a vă abține, pentru că e greu și contraindicat să luptați cu un reflex sănătos de apărare.

Cât de dăunătoare siluetei este masa de seară? Auzim frecvent de la oameni care au slăbit că n-au mai mâncat după ora 6 seara. Cât este adevăr și cât este mit în treaba asta cu mâncatul seara?

Este un mit nesănătos, deoarece este o pauză prea mare între cină și prima masă de a doua zi. Corect este să avem 2,5 – 3 ore între cină și momentul la care știm că adormim în mod frecvent. Exemplu: dacă știu că, de obicei, adorm la ora 23, atunci pot lua cina cel târziu la ora 20:30-21:00.

Daca meniul este nesănătos (cartofi, prăjituri cu făină albă și zahăr, pâine albă etc), nici nu mai are importanță că este cină sau mic-dejun!

Citește despre dieta indicelui glicemic pe pagina următoare

Dieta indicelui glicemic, cea mai sănătoasă dietă de slăbit

Sunteți adepta dietei indicelui glicemic. Vorbiți-ne puțin despre principiile de bază ale acestei diete și despre avantajele ei.

Indicele glicemic măsoară impactul unui aliment asupra glicemiei, dupa consumul acestuia. Cu cât indicele glicemic este mai mare, cu atât cantitatea de glucoză descarcată în sânge este mai mare şi acest lucru favorizează transformarea acesteia în grăsimi. Dispunerea este predominant pe abdomen, torace, braţe.

În dieta bazată pe utilizarea indicelui glicemic, se elimină din alimentaţia uzuală alimentele cu impact mare pe glicemia înregistrată după masă (zahăr şi amidon nesănătos – făină albă, cartofi, mălai, orez alb cu bob rotund etc), ceea ce duce la o normalizare a greutăţii şi la o îmbunătăţire a stării generale de sănătate (normalizarea glicemiei, a valorilor metabolismului lipidic).

Cum este corect să asociem alimentele conform dietei indicelui glicemic?

Alimentele cu indice glicemic mic pot fi asociate cu absolut orice tip de aliment. Cele cu indice glicemic mediu pot fi asociate doar cu legume şi fructe. Este interzisă asocierea cu grăsimi.

Alimentele cu indice glicemic mare sunt interzise consumului uzual, se consumă extrem de rar, sub formă de abateri. Acestea vor fi înlocuite cu echivalente sănătoase (orezul alb cu bob rotund se înlocuieşte cu orez basmati, cartofii se înlocuiesc cu cartofi violet sau cartofi dulci etc).

Ce alimente să consumăm conform dietei indicelui glicemic în funcție de obiectiv: slăbire sau menținere

Cum ar trebui să arate meniul zilnic al unei persoane care vrea să slăbească şi meniul unei persoane care nu are acest obiectiv, ci vrea doar să se hrănească sănătos?

O persoană care vrea doar să se hrănească sănătos trebuie să consume carbohidrați cu indice glicemic mic și mediu, prioritar grăsimi sănătoase și proteine de calitate, fără să își impună cantități. Când mănânci corect, te saturi mai repede și pentru o perioadă mai lungă de timp.

Surse de carbohidrați sănătoși: toate legumele cu frunze verzi, dovlecei, varză, conopidă, broccoli, ciuperci, leguminoase (fasole boabe, linte, năut, mazăre, soia), roșii, ardei, castraveți, usturoi, ceapă, avocado, anghinare, fasole păstăi, rădăcinoase crude, fructe de pădure, mere, cireșe, căpșuni, căise, piersici, pere, struguri etc.

Se pot caută pe net tabelele cu alimente cu indice glicemic mic.

În ceea ce privește sursele de grăsimi benefice – pește și fructe de mare, semințe de în măcinate, semințe de cânepă, oleaginoase (nuci, migdale, arahide, alune etc), ulei de rapiță, ulei de cânepă, ulei de floarea-soarelui, ulei de cocos.

Este important și aportul de proteine, atât animale (ouăle, carnea de pasăre, pește, vită slabă, cotlet de porc fără grăsime, brânzeturi fermentate de capră, oaie ), cât și vegetale (ciuperci, quinoa, semințe chia, avocado, năut, linte, soia etc).

Pe lângă acestea, trebuie să respecte frecvența corectă a meselor și să se hidrateze corespunzător. Nu e nevoie de cantități, repet – când mâncăm corect nu există riscul să ne supraalimentăm.

Meniul unei persoane care vrea să slăbească este, evident, un pic diferit în ceea ce privește alegerea carbohidraților, surselor de proteine și grăsimi. Se urmărește intensificarea arderilor (carnea de vită, de exemplu, crește rată arderilor cu 25-30%).

Carbohidrații sunt aleși din cei cu impact foarte mic pe glicemie (indice glicemic foarte scăzut) – legume cu frunze verzi, varză, ardei, mere etc. Însă, nici în slăbire nu se merge pe stabilirea unei cantități, dacă meniul este corect, persoana se va sătura mai repede și pentru o perioadă mai lungă de timp.

Esențial și în acest caz: respectarea frecvenței corecte a meselor! Dacă va veți înfometa, veți slăbi mai greu, corpul va încerca să-și conserve energia și va limita arderea grăsimilor.

Citește, pe pagina următoare, despre alimentele pe care le putem mânca atunci când poftim la dulce

Cum potolim pofta de dulce

Cum rezistăm tentației de a mânca ceva dulce atunci când pofta de dulce este mare de tot?

În mod normal, când te hrănești sănătos și elimini zahărul din alimentație, nu mai apare pofta nestăvilită de dulce. Zahărul cere zahăr. Poate doar în cazuri rare – stres puternic (organismul cere dulce pentru a sintetiza serotonine, ca să amelioreze starea psihologică) sau compulsia pentru alimente dulci specifică multor femei în perioada premenstruală.

Dar, și în aceste cazuri, există variante dulci sănătoase: dulciuri dietetice, câteva prune deshidratate consumate cu nuci sau migdale, limonadă de casă preparată cu un înlocuitor natural de zahăr.

Cum putem slăbi localizat? Este posibil să scăpam, de exemplu, doar de grăsimea de pe abdomen, sau de pe coapse, sau de pe șolduri? 

Localizat se poate slăbi dacă asociem la dietă proceduri de întreținere corporală care acționează pe zonele problematice.

Într-un regim de slăbire sănătos se slăbește DOAR din masă grasă, generalizat, dar mai ales în zonă abdomenului, deoarece o dietă sănătoasă corectează REAL cauza care a dus la îngrășare, corectează insulinorezistența adică. Iar insulinorezistența determină depuneri de grăsime predominant în zonele abdomen, torace, brațe.

Corectând cauza reală a îngrășării (deci, corectând insulinorezistența), evident că vom slăbi în primul rând din aceste zone unde depunem prioritar. În rest – toate cele diete care promit slăbire doar pe coapse, sau doar pe abdomen sau doar de la fălcuţe sunt simple aiureli.

Citește, pe pagina următoare, despre cum alegi dieta potrivită. 

Cum alegem dieta care ni se potrivește

Cum alegem din multitudinea de diete de slăbit pe aceea care funcţionează pentru fiecare dintre noi?

Nu alegeți așa, fără îndrumare specializată, din multitudinea de diete care va este pusă la dispoziție de toate canalele de comunicare, dacă vreți să procedați serios. Mergeți la un nutriționist, măcar pentru o singură ședință, măcar pentru niște clarificări în ceea ce privește alimentația sănătoasă.

Și aici aș sublinia un aspect – dacă nutriționistul pare să aibă probleme cu greutatea egale sau chiar mai mari decât ale dumneavoastră, eu zic că ar fi bine să căutați un alt nutriționist. Nu cred că cineva care nu poate să se ajute pe sine ar putea să ajute pe altul în fix aceeași problemă!

La toți cei cu probleme serioase cu kilogramele în exces există o cauză comună de îngrășare – insulinorezistența. Acesta este punctul de plecare în stabilirea unei diete. Apoi, pentru personalizare, se ține cont de toți ceilalți factori constatați: anumite afecțiuni care necesită eliminarea unor alimente sau, dimpotrivă, consumul altora; anumite stări fiziologice care necesită administrarea unor suplimente (vitamine, minerale) pentru a mări viteza de slăbire (cum ar fi în menopauză, de exemplu); nu în ultimul rând, trebuie să se țină cont și de preferințele alimentare.

Un regim alimentar perceput de pacient că fiind restrictiv nu prea are șanse de reușită. Mai devreme sau mai târziu, persoana va renunța și se va întoarce la obiceiurile alimentare nesănătoase, cele care au îngrășat-o și o îmbolnăvesc.

Pastilele de slăbit ne ajută cu adevărat să slăbim?

E posibil să vă ajute pe termen scurt. Apoi, să stagnaţi și apoi să începeți să va îngrășați la loc, de cele mai multe ori chiar mai mult. Sau chiar să nu aveți deloc rezultat.

Singura atitudine corectă pentru a slăbi frumos este schimbarea definitivă a alimentației! Targetul real al unei persoane cu obezitate nu este DOAR slăbirea (să puteți face plajă în acest concediu, sau să puteți intră peste o luna în rochia de mireasă….), este MENȚINEREA greutății normale!

Chiar și anumite pastile care pot să pară eficiente, după întreruperea tratamentului, își întrerup efectul și îngrășarea se reinstalează.

Nu sunt adepta pastilelor pentru slăbit! Consumul diverselor pilule-minune este, din păcate, un obicei nesănătos și ineficient pentru foarte multe persoane….

A consemnat: Oana Anghel

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4

Recomandari
Publicitate
Libertatea
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Dieta