Delicioasa plăcintă cu brânză și stafide, varianta însiropată

placinta-cu-branza-si-stafide

Proteică și bogată în calciu, brânza este un aliment sănătos și totodată un ingredient versatil care  poate fi consumat la oricare dintre cele trei mese principale (dar nu neapărat la toate!). Poate fi servită atât ca aperitiv cât și ca ingredient într-un fel principal sau desert. Ca să nu mai spunem că, cel puțin la vecinii noștri bulgari, este prezentă și printre… 'murături', dovadă fiind savuroșii ardei grași umpluți cu brânză și apoi marinați. Deși oferă atât de multe opțiuni, brânza este apreciată în mod deosebit în plăcintă, fie dulce, fie sărată. Vă oferim o rețetă economică de plăcintă cu brânză și stafide, al cărei element de noutate este că e însiropată. Delicioasă, pe cuvânt!

Ingrediente:

un pachet de foi pentru plăcintă

500 g brânză dulce de vaci

trei ouă

130 g de zahăr

o jumătate de pachet de unt

două plicuri de zahăr vanilinat

coaja rasă de la o lămâie

o lingură rasă de griș

100 g de stafide aurii

Cum se prepară delicioasa plăcintă cu brânză și stafide

Bate bine ouăle cu un praf de sare, adaugă o lingură de zahăr, un plic de zahăr vanilinat și coaja rasă de lămâie. După ce s-a dizolvat zahărul adaugă și stafidele. Toarnă compoziția peste brânză și amestecă până se omogenizează.

Unge o tavă cu unt topit. Împarte cantitatea de foi de plăcintă în două jumătăți egale. Ia prima jumătate și pune în tavă foaie peste foaie, ungând-o pe fiecare în parte cu unt topit. Când ai ajuns la ultima foaie, presară pe ea un strat subțire de gris, apoi toarnă umplutura de brânză.Treci la cealaltă jumătate de pachet de foi de plăcintă și așează-le la fel, una peste alta, unse fiecare în parte cu unt topit.

Cu un cuțit bine ascuțit, taie plăcinta în pătrate și toarnă peste ea restul de unt topit rămas. Pune tava la cuptor, la foc potrivit, până capătă o frumoasă culoare aurie.

Separat, prepară un sirop dintr-o cană de apă, restul de zahăr și un plic de zahăr vanilinat. Toarnă-l peste plăcinta coaptă și dă din nou tava la cuptor, însă cu focul stins. Las-o să stea zece minute, pentru ca siropul să o pătrundă.

Poți savura și una dintre aceste placinte de post pe care le-am pregatit pentru tine!

foto: Shutterstock

Citește și:

O friptură ca un antigripal: pulpe de pui cu ghimbir

Cel mai delicios desert – Jeleu de cacao

O rețetă pe care trebuie să o încerci – Sufleu de brânză cu albuș

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Culinar