Cum se face socata? Băutura naturală și sănătoasă pe care trebuie să o savurezi în fiecare vară

Vara este sezonul în care putem găti orice fel de mâncare sau băutură, pentru că avem la dispoziție o sumedenie de legume și fructe proaspete. Una dintre cele mai cunoscute băuturi tradiționale românești este socata, care se prepară din generație în generație.

Mulți își amintesc de copilărie când gustă din această băutură, pe care le-a pregăteau bunicii sau părinții. Vara este momentul perfect pentru a pregăti o socată bună, mai ales că este o băutură delicioasă, naturală și foarte sănătoasă. Socata se poate face și în alte anotimpuri din flori uscate de soc, care se păstrează în pungi de hârtie ținute într-un loc răcoros, potrivit gustos.ro. Este adevărat că florile uscate nu vor avea aceeași aromăm însă de pot adauga puțin mai multe pentru un plus de aromă.

Cum se face socata

Ingrediente:

  • 10-12 flori mari soc (se pot adaugă şi mai multe dacă vrei ca sucul să fie mai concentrat)
  • 1 kg de zahăr (se poate înlocui cu miere sau zahăr brun)
  • 3 – 4 lămâi mari
  • 8 g drojdie proaspătă
  • 8 litri de apă rece

Mod de preparare:

Aceste ingrediente se amestecă într-un borcan de 10 litri. Primul pas este să speli florile de soc şi se pun pe fundul borcanului. După care se adaugă zahărul sau mierea şi sucul de lămâie, dar și cojile de lămâie tăiete felii (poți folosi şi coajă de lămâie rasă). Următorul pas este să pui apa cât acopere totul. Apoi băutura se lasă până a două zi la macerat.

A doua zi se umple borcanul cu apă rece, se amestecă, se adaugă drojdia, care ajută la fermentaţie. Borcanul se acoperă cu un tifon şi se mai lasă 2 sau 3 zile într-un loc cald şi însorit. În fiecare zi se amestecă socata din borcan, dimineaţa şi seara. Este indicat să guști din când în când amestecul, pentru că așa îți vei da seama când este gata. Atunci când a ajuns la nivelul de aciditate dorit, strecoară socată, toarn-o în sticle şi depozitaţi-o în frigider. Socată se serveşte rece.

Beneficiile socatei pentru sănătate

Puțini știu că florile de soc au efecte terapeutice remarcabile pentru combaterea mai multor afecțiuni, cum ar fi:

  • digestive (au proprietăţi diuretice şi laxative)
  • respiratorii (răceală, gripă şi bronşită)
  • dermatologice
  • oculare
  • reumatice
  • cardiace
  • de nutriţie (în curele de slăbire).

Un tratament de două săptămâni, cu câte un litru de socată pe zi, are efecte incredibile la persoanele care suferă de surmenaj nervos sau astenie.

Foto: shutterstock.com

Mihaela Tudor

Citește și:

Desertul copilăriei: Insula Plutitoare

3 cocktailuri simple, care te vor răcori vara aceasta

Înghețată cu rom și căpșune

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Culinar