Cum faci brânză din lapte de vacă la tine acasă
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2014/11/branza-casa.jpg)
Te-ai gândit până acum că este atât de simplu să faci brânză la tine acasă? Se face ușor și ai nevoie de puține ingrediente. Iată cum s-o prepari:
foto brânzică de casă via Shutterstock
* Pentru 800-900 g de brânză * timp de preparare 1 oră + timp de așteptare
INGREDIENTE
8 litri de lapte de vacă nepasteurizat (lapte de țară)
6 pastile de calciu lactic (sau cheag de lapte)
3 linguri oțet
Sare dizolvată în apă (dacă vrei ca brânza să iasă sărată).
1 metru de tifon curat, sterilizat.
MOD DE PREPARARE
- Pune laptele la încălzit în oală și lasă-l pe foc mediu până ajunge la o temperatură de aproximativ 35 de grade Celsius. Adaugă laptele bătut și oțetul. Lasă laptele să stea câteva minute, însă temperatura trebuie să rămână constantă (poți pune oala la cuptor, dacă este doar puțin cald.
- Dizolvă pastilele de calciu lactic in lapte și lasă la temperatura de 35 de grade Celsius constantă timp de o oră. Laptele se va închega și este bun de mutat în tifon. Îți dai seama că laptele s-a închegat destul când tai cu cuțitul și nu se 'lipește' la loc, iar tăietura până la fundul oalei este curată.
- Așază tifonul în 3-4 straturi într-o strecurătoare mare, așezată pestre o oală care va colecta zerul. Toarnă laptele închegat în tifon. Poți pune o greutate deasupra, ca zerul să se scurgă de tot (sau poți atârna tifonul de undeva, însă nu uita să pui dedesubt o oală care să colecteze zerul. Lasă peste noapte.
- Dacă vrei s-o sărezi, dizolvă 200 g de sare în apă plată, într-o oală încăpătoare. Așază brânza în saramură și las-o peste noapte sau mai multe zile, până ajunge destul de sărată. Dacă plutește brânza, presară sare pe deasupra.
Vezi şi cele mai scârboase tipuri de brânză!
Ce beneficii au pentru organism și consumul de brânza de vacă sau brânza de capră
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Mai multe din Aperitive, gustari, mic dejun, sandwich