Ciolan afumat la cuptor
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2004/07/ciolan-afumat-la-cuptor.jpg)
Ce-ar fi sărbătoarea noastră națională fără celebrul ciolan afumat la cuptor? Servit cu un pahar de vin roșu sângeriu, cu o pleașcă de varză călită și un ardei iute… Ciolanul afumat, cu sau fără fasole, este nelipsit de pe masa românului în zi de sărbătoare, mai ales în sezonul rece.
Ciolanul afumat la cuptor merge de minune cu o pită țărănească frământată în casă, fiind o moștenire culinară de la germani şi importată la noi pe timpul Imperiului austro-ungar. Nemţii îl mânâncă pe varză, ungurii îl preferă cu cartofi și românii cu iahnie de fasole.
Ciolan afumat la cuptor, ingrediente pentru 6 porții
Friptura din ciolan va avea o crustă rumenită pe deasupra dar va fi fragedă la mijloc.
Timp de gătit: 2 ore și 40 minute
450 calorii, 13 g grăsimi per porție
Ingrediente pentru 6 porții:
- 1 ciolan afumat, de circa 1,5 kg, dezosat
- 4 linguri zahăr
- 1 lingură praf de muștar
- 250 ml bere neagră
- 3 cuișoare
Mod de preparare:
- Preîncălziți cuptorul la semnul 4/180 grade C. Îndepărtați o parte din șoriciul de pe ciolan, având grijă să păstrați stratul de grăsime cât mai intact. Cu ajutorul unui cuțit, crestați grăsimea în formă de grilă. Amestecați zahărul și praful de muștar și adăugați 1 lingură de bere. Turnați jumătate din pasta rezultată peste ciolan.
- Turnați restul de bere în tava de friptură și adăugați cuișoarele. Așezați ciolanul în tavă, acoperiți cu folie de aluminiu și dați la cuptor timp de 2 ore.
- Îndepărtați folia și ungeti ciolanul cu pasta rămasă. Dați la cuptor, neacoperit, încă 30 de minute, până se rumenește carnea. Lăsați friptura să stea timp de 15 minute înainte de servire.
- Între timp, preparați sosul. Strecurați sucul din tavă și degresați-l. Serviți friptura cu garnitura de varză călită, iahnie de fasole și sos.
- Înainte de a începe să pregătiți friptura, trebuie să vă asigurați că ciolanul nu este prea sărat. Pentru a-l desăra, fierbeți-l în apă timp de 30 de minute.
- Ungeți friptura cu pasta de muștar și bere și dați din nou la cuptor, neacoperită, pentru a obține o crustă crocantă.
Fasole bătută cu usturoi. Rețetă tradițională și pufoasă, de post