Fasole bătută cu ceapă și usturoi. Rețetă tradițională și pufoasă, de post
Fasole bătută cu ceapă și usturoi, o rețetă de post cu mare succes printre români. În special în perioada postului, românii preferă acest preparat tradițional simplu și delicios. Este un aperitiv sățios și foarte gustos, preferat de toată lumea. Rețeta de fasole bătută nu are cum să nu iasă delicioasă dacă pui fasolea din timp la înmuiat. Așa va fierbe mai repede și mai ușor.
Iată o rețetă de bază pe care o puteți încerca:
Fasole bătută cu ceapă și usturoi. Rețetă tradițională
Ingrediente:
500 grame fasole uscată
4-5 cepe
4 linguri de ulei de floarea-soarelui
o jumatate de căpățână de usturoi
2 linguri bulion/suc de roșii
sare
piper
Mod de preparare:
Fasolea boabe se pune la înmuiat în apă călduță cu câteva ore înainte de preparare. Cel mai bine ar fi să fie lăsată la înmuiat peste noapte. A doua zi se fierbe foarte bine în 2-3 ape. (Atenție, de fiecare dată apa adăugată trebuie să fie caldă, nu rece!).
În ultima apă, se lasă la foc mic, să fiarbă atât cât are nevoie. Pentru un gust aparte, poti adauga rondele de morcov, boabe de piper și 2-3 frunze de dafin. Piperul și frunzele de dafin se vor înlătura ulterior, când se pasează fasolea.
După ce a fiert bine fasolea, se scurge de apa și se pasează la blender împreună cu morcovul fiert.
Ceapa se taie solzișori și se pune la călit într-o tigaie. Când s-a călit ceapa, se pune și pasta de tomate/bulionul și se amestecă bine. Jumătate din cantitatea de ceapa călită plus usturoiul pisat se freacă bine cu fasolea pasată. Aceasta trebuie să se umfle și sa se omogenizeze bine datorită uleiului.
Nu scurgeți ceapa de ulei, fasolea va ieși mai pufoasă. Se potrivește de sare și piper după gust, se pune într-un vas și se acopera cu restul de ceapă călită cu sos de roșii, rămasă.
Ingredientul secret din plăcinta cu mere