Uleiul de avocado vs. ulei de măsline. Cum putem alege între ele?

Când vine vorba de gătit, atenția se concentrează adesea asupra ingredientelor de bază. Uneori, nu acordăm prea multă atenție tipului de ulei pe care îl folosim. Poate că pur și simplu îl alegem pe cel care se află la îndemână. Iată cum putem alege între uleiul de avocado și uleiul de măsline.

După cum ne poate spune orice bucătar sau dietetician, tipul de ulei cu care gătim contează enorm și poate fie să îmbunătățească, fie să compromită atât gustul, cât și nutriția mesei noastre. Două dintre cele mai îndrăgite pe ambele fronturi sunt uleiul de avocado și uleiul de măsline. Aceste două uleiuri au profiluri nutriționale similare, dar există câteva diferențe importante.

Ce este uleiul de avocado?

Uleiul de avocado se obține prin presarea fructului de avocado după ce acesta este decojit și curățat de sâmburi, explică dieteticianul Maggie Michalczyk, R., potrivit Good Housekeeping. După presare, pulpa este apoi încălzită și filtrată pentru a extrage uleiurile. Dacă un ulei este “presat la rece” sau “extras la rece”, înseamnă că nu s-au folosit căldură sau solvenți chimici pentru a zdrobi semințele și a extrage uleiul. Michalczyk explică faptul că acest ulei de avocado presat la rece sau extras la rece este deosebit de bogat în nutrienți, deoarece căldura folosită în timpul procesării poate diminua o parte din valoarea nutritivă.

Din punct de vedere nutrițional, uleiul de avocado are numeroase beneficii nutriționale, în special o cantitate mare de antioxidanți și grăsimi nesaturate.

Ce este uleiul de măsline?

Uleiul de măsline se face foarte asemănător cu uleiul de avocado, potrivit dieteticianului Catherine Perez, R.D, mai scrie sursa citată anterior.

„Principala diferență este că se îndepărtează coaja și semințele avocado-ului înainte de a fi presate, dar la fabricarea uleiului de măsline, măslinele trec prin mai multe procese de presare și separare”, spune ea.

La fel ca în cazul uleiului de avocado, ea explică faptul că măslinele sunt presate până la obținerea unei pulpe, apoi sunt încălzite și filtrate pentru a le extrage uleiurile.

„Dacă este necesar, uleiurile pot fi apoi prelucrate chimic în continuare și chiar deodorizate pentru a rafina aspectul și aroma uleiului”, spune ea. De asemenea, la fel ca în cazul uleiului de avocado, Michalczyk spune că sunt disponibile uleiuri presate la rece sau extrase la rece, iar aceste uleiuri de măsline sunt mai bogate în nutrienți decât atunci când se folosește căldura.

Când cumpărăm ulei de măsline, este posibil să vedem unele etichetate ca fiind “virgin” sau “extravirgin”. Care este diferența? Perez explică faptul că uleiul extravirgin este mai puțin procesat decât uleiul de măsline virgin. „Are o aromă mai puternică și tinde să își păstreze majoritatea nutrienților deoarece este procesat mai puțin”, spune ea.

Ambii dieteticieni spun că, la fel ca uleiul de avocado, uleiul de măsline este bogat în antioxidanți și grăsimi nesaturate.

Ce au în comun uleiul de avocado și uleiul de măsline?

Ambele uleiuri pot fi bune pentru sănătatea inimii și a creierului. Uleiul de avocado și uleiul de măsline nu sunt bune doar pentru inimă. Consumul lor regulat sprijină sănătatea creierului. Acest lucru se datorează atât grăsimilor nesaturate, cât și conținutului de antioxidanți. Analizele științifice o susțin, arătând că un consum regulat de ulei de măsline extravirgin poate preveni și chiar opri evoluția bolii Alzheimer. Din moment ce uleiul de avocado este atât de asemănător din punct de vedere structural cu uleiul de măsline, rezultă că ar putea avea și el același beneficiu.

Aceeași analiză științifică care arată că uleiul de măsline extravirgin sprijină sănătatea creierului arată, de asemenea, că este bun și pentru sănătatea intestinelor. Cercetătorii spun că acest lucru se datorează faptului că mărește cantitatea de bacterii bune din intestin. Și în acest caz, având aceiași nutrienți, uleiul de avocado ajută la menținerea sănătății intestinelor.

Ambele uleiuri pot susține sănătatea ochilor

„Atât uleiul de avocado, cât și cel de măsline conțin luteină, un antioxidant asociat cu protejarea ochilor”, spune Perez. Studiile științifice arată că acest nutrient are proprietăți antiinflamatorii care pot ajuta la prevenirea bolii oculare legate de vârstă.. Puțin ulei de avocado sau ulei de măsline pe verdețuri cu frunze, dovlecei gătiți sau ouă crește și mai mult aportul de luteină!

Specialiștii mai susțin că antioxidanții din aceste uleiuri sunt implicați în prevenirea sau reducerea inflamației cronice. Acest lucru este important deoarece, în timp, inflamația cronică poate duce la boli, inclusiv la unele tipuri de cancer.

Diferențele dintre cele două tipuri de uleiuri

Uleiul de măsline este mai bogat în vitamina E

Uleiul de avocado are un punct de ardere mai mare decât cel de măsline

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Culinar