Slabirea in regim de urgenta

Impotriva cazurilor de obezitate severa sau pentru cei care nu pot slabi prin metodele clasice de dieta si exercitiu fizic, exista doua metode miniinvazive, care ajuta la pierderea spectaculoasa de greutate: sistemul lap-band (inel gastric ajustabil) si balonul intragastric.

De ce… ne ingrasam?
Obezitatea sau supraponderalitatea apare in cazul unui decalaj intre aportul de calorii din alimentatie si consumul energetic. Surplusul se transforma in tesut adipos excedentar, care, pe langa aspectul dizgratios, duce la boli cronice: hipertensiune arteriala, diabet, unele forme de cancer, boli de inima.
 
Obezitate de aport sau factori endocrini?
Dupa indelungi cercetari, medicii decreteaza: peste 95% din cazurile de obezitate sunt cele de aport, adica determinate de surplusul de calorii. Asadar, majoritatea persoanelor supraponderale mananca mai mult decat au nevoie in consumul energetic zilnic.
 
Cum slabim? Nevoia de a scapa de surplusul de kilograme a dus la aparitia dietelor hipocalorice si adjuvante medicamentoase.
Multe dintre ele s-au dovedit ineficiente sau chiar daunatoare. Dieta hipocalorica sub 800 de calorii pe zi nu mai este de multa vreme admisa de medici, din cauza dezechilibrelor pe care le produce in organism.
 
Exercitiul fizic, singur, nu duce la o scadere ponderala mai mare de 3%, iar dietele combinate cu exercitiu fizic dau rezultate bune, dar numai pe durata aplicarii lor.

In plus, unele dintre ele dau asa-numitul efect yo-yo, in care regimurile insotite de slabire moderata sunt urmate de ingrasari pe masura si de pierderi in greutate din ce in ce mai modeste. In cazurile de obezitate, mai ales grava, aceste mijloace au dat esecuri de peste 90% in lupta cu kilogramele pe termen lung.

Supraponderalitatea sau obezitatea blanda nu reprezinta un pericol imediat pentru viata, dar obezitatea morbida este considerata boala, fiind, prin ea insasi, o amenintare la adresa vietii.

Obezitatea morbida este asociata cu numeroase alte boli care duc la infirmitati: boli cardiovasculare, HTA, diabet tip II, esofagita de reflux, infertilitate, boli articulare, risc de cancer de prostata, pancreatic, de colon etc.

Conf. dr. Nicolae Iordache:
"Problema acestor persoane nu se afla la nivelul aparatului digestiv, care este normal, ci al scoartei cerebrale, al centrilor de satietate si de reglaj energetic, unde se poate interveni. In schimb, chirurgia poate manipula aparatul digestiv, prin metode de tip restrictiv. Acestea "pacalesc" centrii nervosi, inducand satietatea la un aport redus de calorii".

Greutate normala sau nu?
Indicele de masa corporala (IMC) se calculeaza impartind greutatea (kg) la patratul inaltimii (m).

  • Greutate normalaIMC = 20-25
  • SupraponderalIMC = 25-30
  • Obezitate blandaIMC = 30-40
  • Obezitate morbidaIMC = peste 40
  • Obezitate supermorbidaIMC = peste 50

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Dieta