Salată bulgărească
Pare că toate lumea știe rețeta aceasta: este celebra salată bulgărească. Mulți dintre noi am crescut cu ea, unii am adăugat sau am scos ingrediente, alții au reinventat-o, dar pentru toți, salata bulgărească a fost și va rămâne deliciul verii.
Dacă vă întrebați în ce măsură vecinii noștri bugari au pus bazele acestei rețete, se pare că salata bulgărească a apărut ca un produs estival în anii comunismului, având pe atunci certitudinea că sunt folosite legumele bulgărești, atât de căutate. Acest lucru nu mai este de actualitate, celebrele legume bulgărești dispărând odată cu legenda. Bulgarii au denumit această salată Șopska (Shopska) și au inclus-o în absolut toate materialele publicitare, provocând astfel și dispute, Albania și Macedonia contestând originea bulgărească.
Ingrediente pentru salată bulgarească
4 porții
Timp de pregatire: 15 min
- o salată verde
- 2 ouă
- 100 g șuncă de Praga
- 2 castraveți verzi, potriviți
- 4 roșii
- câteva măsline
- un ardei gras, curățat
- 100 g brânză telemea uscată sau feta
- 5 linguri de ulei de floarea soarelui
- 5 linguri de oțet normal, (nu balsamic)
- sare, piper
Mod de preparare:
Legumele se spală și se șterg de apă. Apoi se taie în cuburi, iar ceapa se taie julien. Bucățile nu trebuie să fie prea mici, este salată bulgărească nu salată de Boeuf… Frunzele de salată verde bine spălată se taie fâșii. Brânza telemea sau feta se taie în cuburi.
Într-un bol ceva mai mare se așază legumele intercalate. Într-un castronel mic se amestecă uleiul cu oțetul și sarea. Acest dressing se adaugă în salată doar în momentul servirii, altfel legumele își vor pierde din prospețime și nu vor fi crocante. Deasupra se pun bucățile de telemea sau brânza feta. Foarte mulți preferă brânza telemea dată prin răzătoare.
Poftă bună!
Tartă cu lămâie: rețeta care a zguduit TikTok-ul