Roșii umplute cu orez
Cât timp a trecut de când ai mâncat o roșie și-ai savurat cu reală plăcere gustul ei inconfundabil? Nostalgia după gustul pierdut al roșiilor nu o au doar românii, ci toți cei care știu cum era gustul original al roșiilor.
Din fericie, după efectuarea unor teste de gust pe un eșantion de 100 de soiuri de tomate, cercetătorii au reușit să izoleze 13 compuși volatili care dau roșiilor aroma originală.
Absența compușilor de la soiurile moderne sugerează că aroma a fost sacrificată din neatenție pe măsură ce industria a căutat să maximizeze randamentul și rezistența la dăunători și boli. Roșiile sunt mai rezistente dar au rămas fără gust…
Roșii umplute cu orez, ingrediente:
6 roșii mari
2 linguri ulei de măsline
1 ceapă mare tocată mărunt
1 ardei roșu, tăiat mărunt
100 g orez cu bobul lung
175 ml concentrat vegetal, fierbinte
1 lingură mentă proaspată, tocată
2 linguri coriandru
1 lingura oregano uscat
Mod de preparare:
Preîncălziți cuptorul la semnul 5 sau 190 grade C. Tăiați cu grijă partea superioară a roșiilor, scobiți interiorul și puneți deoparte pulpa și capacele.
Încingeți uleiul într-o tigaie încăpătoare, adăugați ceapa și ardeiul și căliți 2-3 minute, până se înmoaie legumele. Adăugați orezul și înăbușiți-l la foc iute în grăsimea cu legume, până devine transparent.
Apoi adăugați pulpa roșiilor păstrată și concentratul vegetal și fierbeți 15 min amestecând din când în când, până ce orezul a absobit tot lichidul și s-a înmuiat. Dacă orezul se usucă prea tare înainte de a fi complet pătruns, adăugați puțină apă și mai fierbeți puțin. Incorporați menta, coriandrul, pătrunjelul verde și oregano, asezonați bine, apoi umpleți roșiile scobite cu amestecul obținut ca mai sus. Așezați la loc capacele și puneți roșiile într-un vas termorezistent, nu prea adânc. Coaceți 15 min, până se înmoaie ușor.
Tiramisu cu căpșuni. Rețeta unei delicioase prăjituri de vară