Postul Paștelui este cel mai lung de peste an și este ținut de o mulțime de persoane. În această perioadă sunt interzise alimentele de origine animală, motiv pentru care gospodinele sunt în căutarea celor mai gustoase rețete de post.
Cartofii sunt preferați de foarte multe persoane în perioada postului și asta pentru că ei pot sta la baza preparării unor rețete gustoase, fără să fie nevoie de prea multe ingrediente. Dacă te-ai decis să ții tot postul, iar astăzi vrei să gătești un preparat care să conțină cartofi, noi ne-am gândit să îți propunem câteva rețete delicioase și care se prepară rapid.
Acest preparat înlocuiește cu succes rețeta clasică de cartofi prăjiți și poate fi servit alături de o salată mare de crudități.
Ingrediente:
Spală bine cartofii și pune-i la fiert în coajă. Lasă-i să fiarbă timp de câteva minute, dar verifică-i întotdeauna cu furculița și oprește focul în momentul în care aceștia încep să se înmoaie. Îndepărtează coaja și taie cartofii cuburi, după care pune uleiul într-o tigaie și pune cartofii la prăjit. Adaugă pe rând sarea, piperul, boiaua dulce și cea iute și amestecă în mod constant. La final, presară câteva firicele de rozmarin și mai lasă cartofii încă 2-3 minute pe foc.
Chiar dacă nu poți folosi carne pentru a o prepara, musacaua de post cu cartofi este un deliciu.
Ingrediente:
Curăță cartofii și taie-i felii, iar peste ei pune sare și piper. Ciupercile, morcovii și ceapa se curăță și se pun la călit într-o tigaie cu puțin ulei. După ce amestecul este gata, pune într-o tavă un rând de cartofi, peste care pune un rând din compoziția preparată anterior și procedează la fel până obții mai multe straturi.
Într-un alt recipient, călește usturoiul, pune peste făina și apa și lasă compoziția să dea în clocot. Toarnă apoi amestecul peste musaca și pune totul la cuptor timp de 30 minute.
Daca vrei sa tii post, vezi aici niste retete de post manastiresti!
Salata orientală este o alegere perfectă dacă vrei să mănânci ceva ușor, dar sățios în același timp.
Ingrediente:
Cartofii se fierb în coajă, iar după ce sunt gata, aceștia se decojesc și se taie în cubulețe. Ceapa se curăță și ea și se taie felii, la fel și castraveții și gogoșarii. Într-un bol se amestecă toate ingredientele, se pun măslinele, se adaugă uleiul și sarea și piperul după gust.
Pentru ora prânzului, ciorba este foarte potrivită, iar cea de cartofi este foarte gustoasă și se prepară într-un timp foarte scurt.
Ingrediente:
Se curăță legumele și se pun la fiert în 2 l de apă, aproximativ 30-40 de minute. După ce sunt fierte, se adaugă condimentele și bulionul și se mai lasă la fiert încă 5 minute, iar la final se pune pătrunjelul verde.
Dacă ți s-a făcut poftă de chifteluțe, dar te-ai hotărât să ții post în această perioadă, le poți alege pe cele din cartofi.
Ingrediente:
Se fierb cartofii și morcovii după care se pasează până când se obține o pastă. Se adaugă apoi mărarul, usturoiul pisat, sarea, piperul și un praf de făină pentru ca întreaga compoziție să se lege. Se modelează apoi chifteluțele și se prăjesc în ulei încins.
Foto: shutterstock.com
Citește și:
Mâncăruri de post delicioase. 5 rețete simple și rapide
Aperitiv de post: FASOLE PRĂJITĂ
Cea mai simplă rețetă de paste cu legume. Preparatul de post care e gata în doar câteva minute