REȚETA celui mai pufos pandișpan cu căpșuni
Ai fost în piață, la cumpărături? Și n-ai simțit în aer parfumul inconfundabil al căpșunilor românești? Poate nu atât de frumoși și de perfecți precum cei din import, dar cu siguranță fără concurență în privința gustului. Data viitoare când mai treci prin piață (nu amâna mult, pentru că „vremea lor' se duce prea repede, din păcate), pune-i pe lista de cumpărături. Noi îți dezvăluim rețeta unui desert irezistibil: REȚETA celui mai pufos pandișpan cu căpșuni. Garantat că vei sta tot anul cu gândul la el, așteptând sezonul acestor fructe delicioase!
Ai nevoie de: 500 g căpșuni (fructele trebuie să fie bine coapte dar cu aspect ferm), cinci ouă, 300 g de zahăr și separat încă trei linguri de zahăr, 300 g de făină, opt linguri de ulei, zece linguri de apă fiartă, o jumătate de plic de praf de copt; pentru decor – zahăr pudră cu aromă de vanilie, gelatină roșie sau frișcă, la alegere.
Mod de preparare
Pune într-un vas gălbenușurile, un vârf de cuțit de sare și cele 300 de grame de zahăr și mixează. Adaugă uleiul treptat, în fir subțire ca la maioneză, și continuă să mixezi. Când compoziția s-a deschis la culoare, începe să adaugi lingurile cu apă fiartă, pe rând, una câte una. Apoi pune și făina cernută în care ai adăugat praful de copt. Separat bate bine albușurile cu cele trei linguri de zahăr, până devin o spumă consistentă. Răstoarnă albușurile bătute peste crema de ouă și amestcă ușor, de sus în jos, cu o paletă din silicon, până se încorporează complet.
Răstoarnă compoziția obținută într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Pune deasupra căpșunile tăiate bucățele și dă tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, pentru o jumătate de oră. Asigură-te că pandișpanul este copt făcând testul scobitorii în mijlocul tăvii.
Cum să păstrezi căpșunile proaspete mai mult timp
- Într-un castron încăpător amestecă jumătate de ceașcă de oțet alb cu două cești și jumătate de apă.
- Scufundă căpșunile (nu rupe codițele!) timp de câteva minute în această diluție de oțet alb. Oțetul va stopa dezvoltarea sporilor de mucegai și a bacteriilor.
- Lasă căpșunile să se usuce într-o strecurătoare, la temperatura camerei. Asigură-te că nu mai este deloc apă pe ele.
- Pune într-un recipient prosoape de hârtie, așează în el căpșunile și depozitează-le în frigider.
Foto: 123rf
Citeste și:
Socată, rețetă tradițională. De ce ai nevoie ca să obții delicioasa băutură?