Painea pustnicească, alimentul minune al călugărilor ortodocşi
Despre pâinea pustnicească sau harică (de la har) am aflat că pe timpuri era un aliment pe care îl consumau foarte des călugării, obicei ce a fost preluat şi de pusnicii din zilele noastre.
Conform crestinortodox.ro, acest tip de pâine este un produs extrem de sănătos şi poate fi mâncat atât în post când e nevoie de linişte şi multe rugăciuni, iar grija omului nu trebuie să fie la mâncare, cât poate deveni chiar un mod alimentar pe care să-l adoptaţi toată viaţa.
Potrivit sursei, pâinea cu care se hrănesc de obicei călugării, mai ales cei care aleg să traiască singur în pustie nu este în locul hranei de la împărtăşanie sau nu ţine loc de anafură. Se spune despre ea că ajută la vindecarea unor boli incurabile pentru că ar avea har.
Citeşte şi Cum faci acasă colivă de mănăstire
Părintele Ghelasie, un călugăr care a slujit la Mănăstirea Frăsinei a auzit despre acest obicei culinar de la duhovnicul său, cuviosul Arsenie Praja. Cel la care se spovedea părintele Ghelasie de la Frăsinei a luat această reţetă călugărească de la un pusnic care a vieţuit în zona munţilor Carpaţi în secolul al XI-lea. Călugărului respectiv i se spunea Neofit din Carpaţi.
Painea pustniceasca – hrană organică sănătoasă neprocesată chimic şi termic
Ingrediente:
- Făină integrală din grâu
- apă
Mod de preparare:
- luaţi mai multă făină şi puneţi peste ea puţină apă
- frământaţi până veţi obţine un aluat tare
- lăsaţi la dospit, la cald, într-un loc uscat, cca 10 h
- puteţi să o mânaţi aşa s-au dacă se va usca mai tare, sub aspect de pesmet.
Se spune că această pâine pusnicească, o viaţă echilibrată prin rugăciune, spovedanie şi împărtăşire regulată pot duce la prelungirea duratei vieţii. Se pare că însuşi Sf. Antonie cel Mare se hrănea cu ea, astfel că a trăit peste un secol.
Citeşte şi Rețete din medicina isihastră
Sursa foto: 123rf.com