Laboratorul de produse naturiste de la manastire

Inaintea drumului catre Manastirea Nera, panglica soselei se opreste brusc taiata de zidul padurii.

Mai departe urca doar un drum forestier pana la pridvoarele chiliilor aliniate cuminti de jur imprejurul bisericii, ca un gand bun deschis catre sufletul din om.

Putina lume stie ca in manastirea din Sasca Montana exista poate cel mai bun laborator naturist din tara, „Sfintii Doctori fara de arginti“, si ca maicutele de aici s-au specializat in prepararea leacurilor din plante, in care puterea tamaduitoare a acestora se împleteste cu puterea de vindecare a cuvantului de rugaciune.

Laborator acreditat sanitar

„Gandul de a se ridica aici o manastire a fost al profesorului universitar doctor Pavel Chirila, care de altfel se trage de pe aceste meleaguri“.

De sub rasa monahala se ghiceste silueta subtire si delicata a maicii Nectaria, coordonatoarea laboratorului de farmacoterapie naturista de la Nera.

Maicuta este nascuta in Bucuresti, a absolvit o postliceala sanitara si doua facultati: Teologia Ortodoxa si Psihologia si in ciuda varstei, deloc inaintata, impune prin prezenta:

„Cunoscand darurile pe care Dumnezeu le-a revarsat peste acest colt de lume plin de o multime felurita de plante ce cresc intr-o zona ecologica, absolut curata, nepoluata, ctitorii au gandit de la inceput manastirea Nera ca pe un loc in care maicutele sa pregateasca tratamente naturiste, iar cealalta manastire-sora, Manastirea Christiana din Bucuresti, ctitorita tot de familia doctorului Chirila, sa se ocupe de tratarea bolnavilor.

Dar acest gand nu s-a putut intrupa in primii ani ai Nerei si abia in urma cu trei ani am putut sa incepem efectiv prepararea produselor naturiste, acreditându-ne un laborator pentru aceasta: „Sfintii Doctori fara
de arginti“ .

Laboratorul este acreditat de Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentara Caras Severin, iar fiecare produs in parte este notificat de Institutul de Bioresurse Alimentare sau, dupa caz, de Ministerul Sanatatii“, continua monahia Nectaria, mergand catre pangarulfarmacie,aproape ascuns sub zapada, unde afli, intr-o asezare ordonata, pe feluri si indicatii terapeutice, leacurile preparate de mainile maicutelor.

Vindecare prin cuvant sfintit

Mult lemn aici, stalpi cu intorsaturi, curatenie de farmacie si miros adormitor de floare si smirna, inaltat imprejurul ferestrelor cu linii arcuite.

„Dupa o pregatire generala comuna, maicutele s-au impartit pe departamente specializate: oteturi, siropuri, tincturi, unguente, sapunuri. Poate ca preparatele noastre nu sunt prezentate si nu arata la fel de stralucitor, ca altele de pe piata, insa calitatea si compozitia lor le face mult superioare si mai cautate, iar la asta se adauga puritatea plantelor care intra in compozitie si care sunt recoltate doar din zone curate, ferite de poluare.

Printre cele mai cautate produse se afla siropul impotriva racelii obtinut din muguri de brad, flori de soc si frunze de patlagina, apoi mierea de albine in amestec cu tinctura de propolis, otetul de mere cu adaos de plante macerate, unguentele (cel de galbenele, de tataneasa sau cel cicatrizant) ori sapunurile, toate preparate la rece doar din ingrediente suta la suta naturale.

Plantele pe care le folosim ca materie prima provin, in cea mai mare parte, din flora spontana, culeasa chiar de maicute dupa reguli stricte si respectand calendare fitoterapeutice stravechi, de sute de ani, unde este indicata exact perioada de maxima concentare de substanta activa pentru fiecare planta.

O mica parte este obtinuta si din culturile proprii, de care se ocupa tot monahiile, astfel ca, practic, fiecare plantuta trece prin mainile lor si este binecuvantata cu rugaciunea cea din toata vremea, cea care le insoteste pe maicute pretutindeni, de cand pornesc sa adune plantele, pana le prelucreaza, extrag remediile si pâna la dozare, macerare sau ambalare“.

Retete vechi de sute de ani

Aflu ca nu este vorba numai de tainicul con_inut de substante active si de uleiuri esentiale al plantelor, ci ca munca de farmacist a maicilor de la Nera, cea care, dupa randuielile bisericesti se numeste ascultare, devine act duhovnicesc tocmai prin puterea vindecatoare a rugaciunii ce cheama binecuvantarea lui Dumnezeu asupra remediilor care ies din mainile tacutelor calugarite.

Licori, prafuri, elixiruri, unguentele si cremele tamaduitoare si cicatrizante, apoi oteturile naturale preparate dupa retete stravechi, fara conservanti sau alte substante sintetice, siropurile obtinute prin macerare la rece, fara adaugare de apa, ori sapunurile rotunde ca niste bani de aur vechi, preparate la rece, cu uleiuri si extracte, cu scortisoara, propolis, cu menta, salvie, levantica ori ceara si lasate in repaus pentru neutralizare, o luna incheiata.

Autor: Adrian Ciltan

Citeste tot articolul in Revista Avantaje, editia ianuarie 2013
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Tratamente naturiste