Semne că e momentul să mergi la spovedanie
Omul poartă cu sine păcatul strămoșesc și nu îi stă în putere să facă ceva pentru a scăpa de acesta. Dacă de acesta nu poate fi iertat, pentru păcatele săvârșite în timpul vieții poate obține iertarea.
Preoții afirmă cu tărie că singura cale de a obține iertarea de păcate este mărturisirea lor. Mărturisirea sau spovedania este recomandat a se face în fiecare dintre cele patru posturi principale de peste an sau ori de câte ori creștinul simte nevoia. Aceasta trebuie să fie urmată întotdeauna de împărtășire.
Cum știi când e momentul să te duci la spovedanie
Există două categorii de credincioși: cei care respectă rânduielile bisericești și se spovedesc în fiecare post și cei care o fac ocazional. De ce se spovedesc cei din ultima categorie? De ce simt nevoia să o facă la un moment dat? La această din urmă întrebare vom încerca să răspundem în cele ce urmează.
Cu toate trecem prin momente grele în viață. Suferințele pot avea cauze diverse: probleme de sănătate ale noastre sau ale celor dragi, pierderea locului de muncă sau a unor proprietăți, pierderea unor persoane dragi, iubiri neîmpărtășite, despărțiri, și am putea continua la nesfârșit. Atunci când astfel de probleme par să nu se mai sfârșească, când nu își revine bine după un necaz că intră în altul, când simte că nu mai are forță să se ridice de jos, când nu mai este capabil să vadă dincolo de probleme, omul Îi cere ajutorul lui Dumnezeu. Poate că nu va obține exact rezolvarea pe care și-o dorește la problemele pe care le are, însă ceea ce va obține cu siguranță va fi forța necesară să depășească necazurile.
Odată ce ai identificat momentul în care trebuie să te apropii de cele sfinte, fă primul pas. Alege-ți un duhovnic și spovedește-te. Apoi împărtășește-te. Și în tot acest timp roagă-te.
Alte motive să te spovedești
Nu renunța la bunul obicei al spovedaniei odată ce ai apucat-o pe acest drum. Ai sute de motive să te spovedești și în continuare. O mulțime de lucruri pe care le faci zilnic sunt considerate păcate. Vorbim despre lucruri la care nici nu te-ai fi gândit. Iată o foarte scurtă listă a acestora:
– Aranjatul femeii în scopul atragerii bărbaţilor (machiat, rujat, coafat, vopsitul părului, al unghiilor, purtarea de podoabe precum cercei, lanţuri, brăţări, purtarea de pantaloni în cazul femeilor, de haine prea scurte sau prea mulate, de pantofi cu toc);
– Fumatul;
– Înjuratul, mai ales înjuratul de cele sfinte;
– Nemulțumirea față de o situație în care te afli;
– Juratul;
– Blestematul;
– Lingușirea;
– Vorba cu mai multe înțelesuri;
– Invidia;
– Bârfa;
– Mersul la vrăjitoare;
– Credința în reîncarnare;
– Purtatul aței roșii pentru a nu te deochia;
– Judecarea semenilor;
– Iscodirea;
– Complicitatea;
– Necumpătarea în cheltuieli, achiziționarea de lucruri de care nu ai nevoie urgentă;
– Necumpătarea la mâncare;
– Încrederea mare în propria persoană;
– Folosirea oricărui mijloc de contracepție;
– Munca peste măsură;
– Participarea la petreceri în zilele de sărbătoare și în zilele de post;
– Încăpățânarea, obrăznicia;
– Lipsa obiceiului de a tămâia și a stropi cu agheasmă în casă o dată pe lună;
– Nerespectarea promisiunilor făcute;
– Refuzul de a-i ierta pe cei care cer iertare și refuzul de a cere iertare;
– Credinţa în vise;
– Acordarea unei importanţe sporite celor trupeşti, în detrimentul celor sufleteşti;
– Datul în judecată al unei persoane care ţi-a făcut rău;
– Refuzul de a da un sfat bun cuiva aflat în nevoie.
Tu obişnuieşti să mergi la spovedit? Care a fost momentul în care ai decis că trebuie să faci acest lucru?
Sursă foto: femeie la spovedanie / shutterstock