Iată ce flori sunt comestibile

Iată ce flori sunt comestibile și în consecință folosite la decorarea preparatelor culinare sau la prepararea salatelor. Așa, de curiozitate… Ceea ce a fost la început o curiozitate a devenit mai apoi un curent, și încă unul bine primit de amatorii de extravaganțe.

Hibiscusul

Este o plantă care crește în regiunile tropicale și subtropicale. Florile de hibiscus sunt destul de mari și pot atinge până la 15 cm. Pot fi de diferite culori, de exemplu roșu, galben sau alb. Floarea de hibiscus, uscată, este ingredient în multe amestecuri de ceaiuri, ea fiind cea care îi conferă ceaiului culoarea roșie. În bucătăria „de fițe' este folosită în stare proaspătă, la salate și deserturi.

Păpădia

Păpădia este o plantă binecunoscută pentru toată lumea. Florile sale galbele pot decora diverse preparate și, în consecință, pot fi consumate. Adepții „gătitului cu flori' susțin că păpădia poate fi integrată într-o mare varietate de specialități culinare și că, de fapt, poate fi consumată oricare parte a acestei plante.

Lavanda

Din șifonierul bunicii direct în ibric sau cratiță. Asta pentru că delicata lavandă, cu mirosul ei inconfundabil, poate fi folosită sub formă de ceai, condiment sau ingredient într-o serie de băuturi medicinale. Uite cum sa prepari un ceai de lavanda aromat!

Caprifoiul

În peste 200 de specii diferite, caprifoiul, cu florile lui de culoare albă sau galbenă și cu aroma sa puternică poate fi consumat sub formă de ceai dar și pe post de îndulcitor.

Năsturelul

În stare proaspătă sau tratată termic, planta cu flori galbene, portocalii sau roșii dă culoare oricărei banale salate, motiv pentru care este utilizată pe scară largă în prepararea acestora. Și nu numai.

Trandafirul

Să zicem că în privința folosirii în scopuri alimentare a trandafirilor nu este nimic nou. E drept, este vorba despre anumite soiuri de trandafiri. Căci doar nu ar face cineva dulceață sau șerbet din trandafiri Baccara sau Ingrid Bergman! Ideea este că dacă pot fi consumați în cele două forme mai sus amintite, pot la fel de bine să decoreze unele preparate destinate de asemenea consumului.

Floarea de dovleac

Că este comestibilă, asta am aflat cu ceva ani în urmă într-o emisiune culinară a vestitului Jamie Oliver. În perioada de documentare a acestui articol vorbeam cu o prietenă și ea mi-a spus că pesemne Jamie nici nu se apucase de gătit când Radu Anton Roman frigea pe grătar flori de dovleac sau le tăvălea prin ou și făină pentru a le prăji. Ideea este aceeași: florile de dovleac sunt comestibile.

Panseluța

Gingașa floare care m-a impresionat să o văd „răstignită' pe o tartă cu brânză este – spun cei care au folosit-o și consumat-o – gustoasă. Că ar avea un un gust dulce, ușor mentolat, care o face potrivită pentru salate și deserturi. Eu una nu am cum să confirm…

Mușețelul

Pe lângă proprietățile sale vindecătoare binecunoscute când este folosit sub formă de ceai, mușețelul a câștigat un loc și pe farfurie, nu doar în cană. Așa că dacă vă place gustul, vă puteți delecta cu flori de mușețel în diverse salate.

Violeta

Și ea se află pe lista florilor care au „ghinionul' de a putea fi consumate în băuturi, salate, garnituri și deserturi.

Floarea-soarelui

Că semințele ei au utilizari de mare importanță, știm. Acum mai știm și că petalele de floarea-soarelui sunt bune de mâncat. Și că mugurii pot fi preparați la steamer și consumați cu toată încrederea.

Salvia

Frunzele acestei plante sunt recunoscute ca și condiment și utilizate pe scară largă. Iată că și florile sunt comestibile, având același gust ca al frunzelor.

Rozmarinul

În cazul acestei plante lucrurile stau exact pe dos față de salvie. În sensul că, da, și florile rozmarinului sunt comestibile, însă gustul lor este mai slab ca și intensitate decât cel al frunzelor.

Oregano

Alt condiment iubit, oregano, se supune acelorași reguli precum cele ale plantelor aromatice anterior menționate. Adică în afara frunzelor se pot consuma la fel de bine și florile, gustul fiind același. Doar că ceva mai slab.

Ridichea

Nu ai răbdare până când rădăcina (practic ridichea în sine) este formată și pregătită pentru consum? Poți mânca floarea, pentru că are fix același gust, ușor piperat.

Liliacul

Îl vezi mai degrabă în glastră, pe noptieră, parfumând întreaga cameră? Și eu la fel… Dar alții îl văd în farfurie, cu tot cu gustul lui fin, de citrice.

Lămâița

Cu gustul ei dulce-acrișor, lămâița pare că se simte bine în deserturi.

Sporul-casei

Superbul colorit al acestor flori le recomandă cu căldură pentru decorarea diverselor preparate. Iar avantajul lor este că sunt lipsite de gust, deci nu vor influența în niciun fel savoarea preparatului culinar.

Părăluțele

De mare impact vizual, părăluțele vor fi apreciate doar de cei care preferă gustul amar. Sau poate doar pentru a-l mai tempera puțin pe cel foarte dulce, al unui desert. Altfel…

Cicoarea

Albastre dar… amare. Asta se poate spune despre petalele acestei flori. Atât petalele cât și mugurii de cicoare pot fi consumați fie în stare naturală, fie murate.

Gălbenelele

Binecunoscute și intens folosite în scop medicinal, gălbenelele pot fi și o alegere culinară interesantă. Cu un gust aromat, de piper, ușor picante, florile de gălbenele pot fi folosite ca și garnitură alături de o multitudine de preparate culinare.

Salcâmul

Abia acum, la final, am realizat că, de fapt, am mâncat și eu flori cândva, în copilărie. De salcâm! Nu îmi amintesc gustul, dar cu siguranță că îmi plăceau.

ATENȚIE!
Bineînțeles, nu toate florile sunt comestibile. Și nu numai atât, dar unele sunt atât de toxice încât se vor răzbuna foarte rapid pentru „barbaria' de a fi încercat să fie mâncate. Florile cu un potențial toxic ridicat sunt brândușa de toamnă, cerceii-doamnei, lăcrămioara (mărgăritarul), leandrul, lobelia, narcisa, narcisa galbenă, nemțișorul, petunia, rododendronul, spânzul, stânjenelul (irisul) și florile de ardei, roșii, cartofi, vinete și sparanghel.

NU consumați flori…
… dacă nu sunteți sigure cărei specii aparțin!
… din comerț!
… dacă nu aveți garanția că n-au fost stropite cu pesticide!
… dacă știți că sunteți alergică
la polen!

Foto: Shutterstock

Citește și:

Ce trebuie să știi despre mămăligă. Rețeta domnitorilor români

Gogoși pufoase: secretul ca să îți iasă ca la magazin

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Culinar