Gutuile. Beneficiile pentru sănătate ale gutuilor

Cu ani în urmă, gutuile erau cultivate pentru a le găti sau a le conserva. Deși par a fi necomestibile în stare crudă și arătând ca o încrucișare între o pară și un măr, gutuia se poate găti sau se poate conserva, obținând un delicios preparat cu o aromă și un gust floral.

În zilele noastre, se mai poate găsi câte un copac ici și colo în curțile caselor mai vechi, deși sunt șanse ca proprietarii să nu cunoască deliciile culinare și beneficiile pe care le pot obține din aceste fructe galbene și tari.

Gutuile. Beneficiile pentru sănătate

Bogate în nutrienți. Gutuile conțin fibre, mai multe vitamine și minerale esențiale, ceea ce le face un adaos nutritiv în aproape orice dietă.

Conțin antioxidanți puternici. Multe dintre beneficiile asociate cu gutuile pot fi atribuite bogăției de antioxidanți a fructului. Antioxidanții reduc stresul metabolic, scad inflamația și protejează celulele împotriva deteriorării de către radicalii liberi, care sunt molecule instabile.

Potrivit Healthline, câteva cercetări sugerează că unii antioxidanți din gutui, inclusiv flavonoli precum quercetina și kaempferolul, reduc inflamația și protejează împotriva bolilor cronice, cum ar fi bolile de inimă.

Pot ajuta la gestionarea grețurilor induse de sarcină. Unele dintre cele mai frecvente simptome la începutul sarcinii sunt greața și vărsăturile. Unele cercetări indică faptul că gutuile pot ajuta la ameliorarea acestor simptome.

Pot ameliora problemele digestive. Gutuile au fost folosite de mult timp în medicina tradițională și populară pentru a trata o varietate de tulburări digestive. Cercetări recente sugerează că extractul de gutui poate proteja țesutul intestinal împotriva leziunilor legate de bolile inflamatorii intestinale (IBD), cum ar fi colita ulcerativă.

Potrivit sursei de mai sus, într-un studiu efectuat pe șobolani cu colită ulcerativă, cei cărora li s-a administrat extract și suc de gutui au prezentat o deteriorare semnificativ redusă a țesutului colonului, comparativ cu grupul de control. Totuși, sunt necesare studii la om.

Pot trata ulcerele gastrice. Primele cercetări sugerează că compușii vegetali din gutui pot ajuta la prevenirea și tratarea ulcerului gastric.

Într-un studiu în eprubetă, sucul de gutui a inhibat creșterea H. pylori, o bacterie cunoscută ca fiind cauza ulcerului gastric.

Între timp, un studiu efectuat pe șobolani a constatat că extractul de gutui a protejat împotriva ulcerelor gastrice induse de alcool. Deși aceste rezultate sunt încurajatoare, sunt necesare cercetări suplimentare. De asemenea, câteva studii sugerează că siropul de gutui este la fel de eficient ca medicamentele tradiționale folosite pentru a gestiona simptomele refluxului gastric.

Un alt beneficiu al consumului de gutui este că unii compuși din fruct pot combate reacțiile alergice ușoare și comune, cum ar fi pielea inflamată, nasul care curge și astmul. Un alt asoect foarte important este că aceste fructe conțin vitamina C și fibre, doi nutrienți care susțin un sistem imunitar sănătos și pot avea proprietăți antibacteriene.

Cum se consumă aceste fructe?

Spre deosebire de fructele mai populare, gutuile sunt rareori consumate crude. Chiar și atunci când sunt coapte, gutuile crude au o pulpă foarte tare și o aromă acră, astringentă.

Astfel, majoritatea oamenilor sunt de acord că aceste fructe se consumă cel mai bine gătite.

După ce ați tăiat o gutuie, pune-o într-o oală cu apă și o cantitate mică de zahăr, lăsând-o să fiarbă până când pulpa se înmoaie. De asemenea, se pot adăuga condimente precum vanilie, scorțișoară, ghimbir și anason.

Mai mult, se poate face dulceață de gutui. Cu toate acestea, mare atenție la conținutul de zahăr, deoarece gemul tinde să fie bogat în zahăr adăugat și ușor de mâncat în exces.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Culinar