Onicomicoza unghiei: cel mai eficient tratament

Onicomicoza unghiei poate fi tratată definitiv! E bine de știut că riscul de a dezvolta infecții fungice la nivelul unghiilor crește considerabil în perioada verii.

Ce este onicomicoza?

mycosis Fungal infection of the big toe nails. Fungal infectionSeparatorVEZI FOTOPOZA (1 / 5)

Onicomicoza este o infecție micotică, care apare atunci când fungii invadează unghiile de la mâini sau de la picioare, precum și patul unghial. De regulă, unghiile de la picioare sunt mai afectate, întrucât acestea cresc mai încet decât cele de la mâini, favorizând astfel dezvoltarea micozei. Există mai multe feluri de infecții fungice ale unghiilor, dintre care cel mai frecvent (peste 90% dintre cazuri) este cel cu Dermatophytes (onicomicoză subunghială distală). Onicomicoza este o afecțiune destul de întâlnită, la nivel mondial estimându-se că între 2% și 18% din populație dezvoltă această condiție, la un moment dat.

De ce apare onicomicoza mai frecvent vara?

Fungii se dezvoltă cel mai bine într-un mediu călduros și umed, iar riscul de contaminare crește mai ales în cazul persoanelor care practică sport sau merg des la piscină. Când apare onicomizoza, unghiile își modifică culoarea, devin gălbui sau chiar verzui, se îngroașă sau se desprind de pe patul unghial, iar ciuperca se poate extinde rapid de la o zonă la alta și poate fi foarte dificil de tratat, dacă nu se intervine din timp.

Care este cel mai eficient tratament al onicomicozei?

Tehnologia oferă în prezent o soluție de tratament extrem de eficace, lipsită de durere și riscuri, care accelerează mult vindecarea ciupercii unghiei. Dr. Michael Russu, medic specialist dermato-venerolog, explică mai multe: „Onicomicoza apare după contactul direct cu un fung, care începe să se dezvolte la nivelul unghiei și patului unghial și este favorizată de căldură și umezeală locală. De aceea, în sezonul cald, riscul de a dezvolta afecțiunea este mai mare decât toamna și iarna. Cu toate acestea, prezența ciupercii la nivelul pielii nu conduce întotdeauna la apariția onicomicozei, fiind nevoie, de obicei, de o anumită susceptibilitate pentru a dezvolta infecția. Persoanele predispuse la a dezvolta astfel de infecții trebuie să știe că acestea sunt recidivante (reapar), în special dacă nu se iau masuri profilactice (de prevenție). În prezent, nu se cunoaște exact motivul pentru care unele persoane sunt mai susceptibile în a dezvolta boala decât restul populației'.

Nu purtați aceiași pantofi mai multe zile la rând!

Pe lângă o anumită predispoziție de a dezvolta aceste infecții, mai există o serie de factori de risc: „încălțămintea strâmtă și cea care păstrează piciorul cald și umed, purtarea acelorași pantofi mai multe zile la rând, folosirea în comun cu alte persoane a unor obiecte de uz personal (pantofi, șosete, unghiere sau forfecuțe), climatul cald și umed, folosirea băilor sau dușurilor publice, fără șlapi, lezarea unghiei și a patului unghial, „ciuperca sportivului', condiții de viață și muncă ce mențin mâinile, respectiv picioarele, ude sau umede, fumatul, precum și unghiile false', adaugă medicul Michael Russu.

În cazul unghiilor false, infecția fungică poate să apară la limita aplicării unghiei artificiale pe unghia naturală, în special dacă aceasta nu a fost dezinfectată înaintea aplicării adezivului special. De asemenea, unele produse sau manevre de manichiură pot crește riscul apariției onicomicozei.

Semnele apariției onicomicozei

Printre semnele onicomicozei se numără: apariția unor striuri galbene la nivelul unghiei și patului unghial, apariția unor depozite mici de fragmente cutanate și unghiale cu localizare subunghială, apariția unei unghii noi, decolorate, subțiate sub unghia afectată de infecție, unghie fragilă, sfărâmicioasă, casantă și îngroșată. „În cazul în care se agravează, zona poate deveni foarte dureroasă, iar infecția poate provoca modificări permanente unghiilor. Acestea se îngroașă, se deformează, devin greu de tăiat, iar uneori se desprind de patul unghial și sunt dureroase. Totodată, onicomicoza poate duce la alte infecții grave care se răspândesc dincolo de zona unghială, spre pielea picioarelor, dacă sistemul imunitar este slăbit din cauza medicamentelor, diabetului sau altor afecțiuni', atrage atenția medicul dermatolog.

Avantajul laserului: tratează fără să provoace rezistență la fungi

Onicomicoza poate fi tratată atât medicamentos (tratamente orale sau locale), cât și cu ajutorul laserului, mai eficace și confortabil. „Laserul Lunula, destinat exclusiv tratării infecției fungice a unghiilor, folosește două lungimi de undă diferite, fiind extrem de eficace în tratarea infecției subunghiale. Prima lungime de undă a laserului stimulează funcția imună a organismului, ajutându-l să lupte cu agenții patogeni, precum și rejuvenarea celulară, stimularea vascularizației, favorizând creșterea accelerată a unei unghii sănătoase. A doua lungime de undă are efect puternic anti-microbian, anti-bacterian și anti-fungic. Un mare avantaj al tratamentului cu laserul este faptul că organismul nu dezvoltă rezistență la tratamentul antimicrobian, dar și faptul că nu interferează cu alte substanțe sau medicamente și nu determină toxicitate hepatică', spune Dr. Michael Russu.

O ședință durează doar câteva minute pentru fiecare picior, iar procedura este complet nedureroasă, foarte confortabilă și lipsită de orice risc. „În funcție de severitatea infecției, poate fi nevoie de un plan de tratament constând în mai multe ședințe, iar recuperarea depinde, de asemenea, de severitatea infecției. Studiile clinice au arătat că 89% dintre pacienți au avut rezultate în tratarea onicomicozei cu laserul', conchide Dr. Michael Russu.

Cum prevenim onicomicoza unghiei

  • Spălați-vă mâinile și picioarele regulat. Spălați-vă pe mâini înainte să atingeți unghia infectată.
  • Tăiați-vă unghiile drept, folosiți pila cu moderație pentru colțuri și, de asemenea, piliți zonele îngroșate. Dezinfectați instrumentele de manichiură/pedichiură după fiecare utilizare.
  • Purtați ciorapi din țesături care absorb umezeala sau schimbați ciorapii de-a lungul unei zile.
  • Alegeți pantofi din materiale care respiră.
  • Renunțați la perechile de pantofi vechi sau tratați-le cu substanțe dezinfectante sau pudră antifungică.
  • Purtați șlapi la piscină sau în vestiare.
  • Renunțați la manichiura cu unghii artificiale sau semipermanentă.

Material realizat cu sprijinul dr. Michael Russu, medic specialist dermato-venerolog.

Onicomicoza unghiei: cel mai eficient tratament

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Sanatate