Reţetele dietei ayurvedice au trei elemente principale: elixirul, căldura şi apa, sunt calculate pentru 1000 de calorii pe zi şi sunt destinate pentru a slăbi mâncând.
Aşa cum se susţine în terapia feminină Ayurvedică, hrana este de fapt un medicament pentru organismul uman. Însă, exact ca produsele medicamentoase, trebuie aleasă şi dozată cu multă atenţie. Exista reguli clare pentru cele trei tipuri feminine Ayurvedice, adică ce anume trebuie să consume fiecare dintre ele, pentru a preveni îmbolnăvirile şi pentru a-şi spori vitalitatea.
Ai sănătatea pe care o aşezi în stomac'
Dietele sunt compuse din fructe, legume şi multe mirodenii şi conform principiilor Ayurveda. Dacă vrei poţi mânca mai mult din fiecare fel de la masă, fiindca tot vei slăbi. Reţetele din dietă sunt astfel combinate şi aromate, încât asigură o creştere rapidă a metabolismului şi, prin urmare, păstrarea formei ideale.
O regula, există totuşi: nu este permis să mânănci decât la cel puţin 4 ore distanţă faţă de masa precedentă, astfel ca digestia să fie completă.
În bucătăria ayurvedică există un ingredient-minune considerat un adevărat elixir al vietii si un mijloc de întinerire. Acesta este Ghee' care seamănă întrucâtva cu untul topit al europenilor. Este, însă, foarte uşor digerabil şi ajută absorbţia substanţelor hrănitoare în organism. Se consumă ca atare, încălzit, câte două linguri o dată, în procedurile zilnice de dezintoxicare dar se foloseşte şi la gătit şi prăjit.
Modul de a prepara Ghee', elixirul Ayurvedic al vieţii, este cât se poate de simplu. Se topeşte o bucată de unt nesărat şi se lasă să fiarbă lent vreme de 15 minute. Se strecoară fierbinte printr-un tifon dar numai în vase de ceramică sau de sticlă, fără a fi atins cu unelte de metal.
Indienii consideră că, la primele ore ale zilei, maşinăria' digestiei se urneşte greu iar absorbţia alimentelor va fi incompleta şi că aceasta devine activă abia către prânz, care trebuie astfel să fie o masă consistentă. În dieta Ayurveda, micul dejun trebuie să fie unul frugal, pentru a nu solicita foarte mult procesul digestiv.
Toate prânzurile trebuie să fie neapărat calde, pentru o mai bună digestie. Toate felurile trebuie să fie proaspăt pregatite, din ingrediente neconservate, fără mâncăruri gătite din ajun. Cina nu se ia mai târziu de ora 18, iar după această masă şi mai ales înainte de culcare, nu trebuie să mai mănânci nimic, pentru ca noaptea digestia este foarte grea.
În dieta Ayurveda este obligatoriu să bei cel puţin 2 litri de lichid pe zi, indiferent că e vorba de apă filtrată, de apă de izvor, apă minerală fără acid carbonic ori ceai de plante cu o felie de lămâie. Toate lichidele trebuie să aibă cel puţin temperatura camerei, în nici un caz să nu fie reci, pentru că blochează digestia. Elementul cheie este apa fierbinte pe care s-o bei cât de caldă poţi. Specialiştii medicinei ayurvedice spun că aceasta funcţionează exact ca un medicament pentru organism.
Apa caldă regularizează metabolismul, elimina toxinele, blochează radicalii liberi din corp. Cel mai important, dizolvă grăsimea depusă în exces. Recomandarea este de a umple un termos cu apă încălzită şi de a consuma din ea între 6-8 pahare pe zi.
Unt, ardei gras, roşii, ceapă, usturoi, praz, sparanghel, mere, morcovi, pere, spanac, ridichi, linte, pătrunjel, mărar, iaurt, pâine graham ori de secară, fulgi de porumb, mălai. În plus: fructe uscate (prune, caise, mere), ulei de floarea-soarelui, ulei de măsline.
Piper, boia de ardei iute, anason, chimen, rozmarin, măghiran, mentă, salvie, scorţişoara, cuişoare, enibahar.
Sursa foto: 123rf.com