Detoxifiere culinară: ciorbă cu varză murată

ciorbă cu varză murată

Mai vrea cineva să audă de sarmale după festinurile pantagruelice ale sărbătorilor recent încheiate?! Aproape sigur că nu! Dar varză murată înca se mai găsețte prin cămară, nu-i așa? Ai nevoie de o detoxifiere culinară: ciorbă cu varză murată. 

În acest caz, mai ales că afară cam pișcă și gerul, o ciorbă fierbinte cade numai bine. O ciorbă cu varză murată, bineînțeles, că doar ea este personajul principal. Acest preparat nu doar că „spală' urmele îmbuibării cu grăsimi sub toate formele, dar este și gustos. În ciuda faptului că este o ciorbă fără carne, numai de legume. Fix ce trebuie în perioada aceasta de… convalescență culinară.

Ai nevoie de: o varză murată, doi morcovi, două rădăcini pe pătrunjel, o țelină mică, o ceapă, un ardei iute (dacă preferi gustul ușor picant), două roșii (sau o cutie de roșii în bulion), o legătură de pătrunjel verde, patru linguri de ulei, sare, piper, boia de ardei dulce sau iute (după preferință).

Ciorbă cu varză murată

Mod de preparare

Pune varza la scurs și, dacă este prea sărată, desfă-o în foi și ține-o peste noapte în apă rece. Nu îți face griji, nu îi va dispărea total gustul. După ce s-a scurs, toacă varza fideluță, cât se poate de fin. Morcovul, pătrunjelul și țelina se curăță de coajă, se spală bine și se dau pe răzătoare, iar ceapa se toacă. Roșiile se taie în cubulețe iar ardeiul iute se taie rondele subțiri.

Uleiul se pune într-o tigaie și se încinge, iar în el se călesc ceapa și legumele rase. După ce acestea s-au înmuiat se adaugă roșiile și se lasă tigaia pe foc până când zeama mai scade puțin.

Într-o oală se pun circa patru litri de apă. Când aceasta începe să fiarbă se adauga în ea legumele călite și varza tocată. Se lasă să fiarbă la foc mediu, sub capac, cam o oră, verificând ca toate legumele să fie moi. Când este gata se oprește focul și se adaugă piperul și boiaua. Sarea se adaugă numai dacă este nevoie, pentru că ciorba va avea deja sare de la varza murată. Pentru cei care preferă ciorbele mai acre, înainte de a stinge focul se mai poate adăuga zeamă de varză, așteptând însa ca ciorba să mai dea în unul-două clocote după aceea.

Foto: Pexels.com

Citește și:

Vrei să faci gaufre? Iată ce trebuie să știi înainte

Surpriza dulce de Anul Nou: rulada diplomat cu zmeură

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Culinar