De ce să renunți la paste dacă vrei să slăbești este o idee greșită? Pune sos din acesta și vei avea o surpriză
Iubitorii de paste au fost adesea făcuți să simtă că nu se pot răsfăța cu ele atât de mult pe cât și-ar dori.
Potrivit unor noi cercetări, scrie The Sun, consumul regulat de paste nu duce de fapt la acumularea de kilograme. De fapt, acestea ar putea face parte integrantă dintr-o dietă sănătoasă și ar putea ajuta la pierderea în greutate.
„Pastele sunt un carbohidrat de bază în multe culturi, dar au fost implicate în excesul de greutate și obezitate din cauza poziției sale de carbohidrat rafinat”, au scris cercetătorii în nutriție Lisa Sanders și Joanne Slavin într-un studiu publicat pe MDPI, relatează sursa citată anterior.
Cei doi au analizat 38 de studii publicate care au analizat consumul de paste și greutatea corporală atât la adulți, cât și la copii și au constatat că „modelele alimentare bogate în paste nu au fost în general asociate cu șansele de supraponderabilitate sau obezitate sau au fost invers asociate”.
Cu alte cuvinte, nu au găsit nicio legătură între cantitatea de paste consumată de oameni și șansele lor de a fi supraponderali.
De fapt, unul dintre studiile pe care le-au analizat a sugerat chiar că „pastele pot fi incluse într-o dietă sănătoasă și nu contribuie la creșterea în greutate sau împiedică pierderea în greutate”, au scris nutriționiștii.
Cercetătorii au cercetat doar datele referitoare la pastele albe obișnuite, mai degrabă decât la pastele integrale sau fără gluten și la tăițeii cu ou sau de orez.
Pastele au tendința de a avea o reputație proastă din cauza faptului că sunt carbohidrați albi, despre care se crede, în general, că sunt săraci în nutrienți și fibre și au un indice glicemic (IG) ridicat.
Potrivit NHS, sistemul de clasificare IG arată cât de repede afectează alimentele nivelul de zahăr din sânge.
Alimentele care au un indice IG ridicat tind să fie carbohidrați care sunt descompuse rapid de către organism, provocând o creștere bruscă a glicemiei și, ulterior, a nivelului de foame.
Între timp, „alimentele cu IG scăzut, care fac ca nivelul de zahăr din sânge să crească și să scadă încet, vă pot ajuta să vă simțiți sătul pentru mai mult timp”, se arată în ghidul NHS.
Dar cercetarea lui Lisa și Joanne pare să demonstreze că pastele au fost pe nedrept puse laolaltă cu ingrediente precum pâinea albă, orezul și cartofii.
„Studiile clinice demonstrează în mod constant că pastele au un răspuns glicemic mai scăzut în comparație cu alimente similare cu amidon, cum ar fi orezul, cartofii, pâinea și tăițeii”, au scris ei.
Modul în care gătiți și serviți pastele ar putea să vă influențeze talia mai mult decât alimentele în sine, au sugerat nutriționiștii. Fierberea pastelor schimbă structura amidonului pentru a-l face mai ușor de digerat.
Potrivit doctorului Tracey Robertson, cercetător în cadrul departamentului de științe nutriționale al Universității Surrey, ar trebui să gătiți pastele al dente. Acest lucru păstrează o parte din amidonul rezistent din pastele nefierte, care este mai greu pentru sistemul digestiv să îl descompună în glucoză și, prin urmare, este mai puțin probabil să aibă un efect asupra nivelului de zahăr din sânge.
O salată rece de paste, a declarat Dr. Robertson pentru The Times, oferă pastelor timp să se reorganizeze din nou în amidon rezistent, scăzând astfel indicele glicemic chiar dacă le-ați gătit prea mult.
Reîncălzirea pastelor poate avea, de asemenea, un efect similar.
„Există avantajul suplimentar că amidonul rezistent acționează ca o fibră și poate deveni o sursă de hrană pentru microbii din intestin”, a spus Dr. Robertson.
Ei bine, dacă vă plac spaghetele fierte și fierbinți, atât de fierbinți încât să topească praful de brânză pe care îl puneți deasupra, aflați că aceasta este cea mai proastă opțiune pentru gestionarea glicemiei.
Iar dacă pierderea în greutate este una dintre preocupările dumneavoastră, Dr. Robertson a sugerat să schimbați sosul în care vă puneți pastele.
„Dacă le mâncați cu un sos pe bază de roșii sau de legume, acestea vor îngrășa mult mai puțin decât dacă le mâncați cu un sos bogat în unt, cremos sau cu brânză, cum ar fi alfredo”, a explicat ea.