Cum să faci acasă cel mai delicios Panettone pentru masa de Crăciun

Mai este mai puțin de o săptămână până la Crăciun, iar gospodinele au început deja pregătirile pentru masa festivă. Toate bucatele tradiționale pentru cea mai așteptată sărbătoare din an necesită o atenție deosebită, dar parcă deserturile sunt mereu piesele de rezistență. 

Așadar, dacă te-ai săturat de clasicul cozonac de Crăciun, prepară acasă un delicios Panettone italian. Este un desert original, are un gust nemaipomenit și cu siguranță cei dragi vor fi de-a dreptul surprinși când îl vor zări pe masă. Nu este chiar atât de greu să prepari acest desert, însă ai nevoie de ceva mai mult timp, pentru acesta trebuie să crească de trei ori.

Iată cum se prepară un Panettone italian, potrivit retetepractice.ro. 

Ingrediente:

  • 420 g făină
  • 3 ouă
  • 60 ml apă
  • 60 ml lapte
  • 1 pliculeţ drojdie uscată (7 g)
  • 5 linguri unt
  • 100 g zahăr
  • coajă unei lămâi
  • coajă unei portocale
  • 100 g stafide (1/2 negre, 1/2 aurii)
  • 50 g merişoare uscate
  • esenţă de vanilie
  • un praf sare
  • 2 linguri coajă de portocală confiată

Mod de preparare: 

Panetone homemade

Într-un castron amestecă laptele cu apa şi presară drojdia. După care lasă amestecul deoparte 5-10 minute, până devine spumos. Adaugă apoi 4 linguri de făină şi una de zahăr, amestecă şi acoperă recipientul cu folie de plastic. Păstrează maiaua obţinută la căldură pentru 30 minute. Bate ouăle cu zahărul rămas, esenţă de vanilie, coajă de lămâie rasă şi coajă de portocală rasă. Adaugă apoi maiaua crescută, făină, untul la temperatura camerei, praful de sare şi frământă (la robot cca 10 minute, de mâna cca 18-20 min). După 5 minute de frământat, adaugă stafidele, merisoarele şi coajă de portocală confiată.

Răstoarnă aluatul pe blatul de lucru bine înfăinat şi frământă-l 1-2 minute. Aşază-l apoi într-un castron încăpător, uns cu ulei în prealabil şi unge-l cu ulei şi deasupra. Acoperă recipientul cu folie şi păstrează-l la căldură pentru 3-4 ore, sau până ce volumul compoziţiei se triplează. Răstoarnă compoziţia crescută din nou pe blatul de lucru, lucrează-l pentru 5-10 secunde cu făină, încât să îl poţi manevra (e lipicios la atingere). Unge o formă de tort, una mai îngustă, dacă vrei că panettone să fie înalt, precum cel de cumpărat. Unge partea de sus a compoziţiei cu puţin ulei sau unt topit, acoperă-l cu folie şi da-l iar la crescut pentru 3 ore, sau până când îşi triplează iar volumul. După ce a crescut, da panettone la cuptor la 180 grade pentru 40-45 de minute, sau până când trece testul scobitorii. În acest caz, însă, scobitoarea va fi mai degrabă un bat de frigăruie, dacă cozonacul are o înălţime mare.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Cadouri handmade pentru Crăciun: Marmeladă acrişoară de portocale

Cum să faci acasă unt de avocado. Este o rețetă simplă de post, gustoasă și hrănitoare

Cum gătiţi clătite de post, cu apă minerală

Pentru masa de Crăciun, încercați și aceste retete de cozonac

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Retete culinare