Cum să faci acasă unt de avocado. Este o rețetă simplă de post, gustoasă și hrănitoare
Una dintre cele mai hrănitoare fructe este avocado, iar consumul ei frecvent este recomandat de nutriționiști, deoarece are o mulțime de beneficii pentru sănătate. Există persoane cărora nu prea le place gustul de avocado sau textura lui, însă acestea ar trebui să știe că există tot soiul de rețete care conțin acest fruct și care îi pot ameliora gustul.
O rețetă foarte gustoasă și hrănitoare este untul de avocado, care este de post, mai ales că suntem în perioda Postului Crăciunului. Se prepară foarte simplu și rapid, fiind un preparat sățios și sănătos. „Untul vegetal', după cum mai este numit, conţine foarte multe grăsimi bune sau acizi graşi nesaturaţi, buni pentru scăderea colesterolului şi arderea grăsimilor depozitate în organism, potrivit topremediinaturiste.ro. Este extraordinar într-o dietă raw (şi nu numai), untul de avocado este o sursă foarte bună de nutrienţi necesari consumatorilor de hrană vie, dar şi pentru că variază meniul.
De asemenea, untul de avocado este foarte săţios şi ţine de foame mai bine decât reţetele pe bază de legume. Fructul de avocado este foarte hrănitor și conține o mulțime de nutrienți:
- fibre solubile şi insolubile – 3.4 grame de fibre, într-o jumătate de avocado;
- grăsimi bune – 3.5 grame de grăsimi nesaturate găsim în 28 de grame de avocado;
- acidul oleic este cel care ne dă senzaţia de saţietate;
- proteine – mai digerabile decât cele din carne.
Cum să faci unt de avocado
Ingrediente:
- 2 fructe de avocado
- 1 lămâie mare
- sare grunjoasă, pisată fin
- piper proaspăt măcinat
- condimente, după preferinţă
- frunze de pătrunjel, 2 căţei usturoi, 3 linguri iaurt natural (opțional pentru cei care nu țin post)
Mod de preparare
Fructele de avocado, bine coapte, se spală cu apă rece, după care se taie longitudinal, până când cuţitul va atinge sâmburele din mijloc. Se desprinde prima jumătate şi apoi se înfige uşor cuţitul în sâmbure și se scoate.
Se curăță coaja sau se scoate miezul cu ajutorul unei linguriţe. Bucăţile se pun în blender şi se adaugă peste ele sucul de lămâie proaspăt stors (după gust). Se adaugă iaurtul (dacă se foloseşte, pentru cei care nu țin post). Este indicat să folosești un blender vertical, pentru a obţine o pastă cât mai fină. În lipsa unui blender, poți pasa miezul de avocado într-un bol, cu ajutorul unei furculiţe. După care, se adaugă usturoiul pisat foarte fin (dacă se foloseşte), sarea şi piperul după gust. Se amestecă bine. Pe o bucată de folie sau hârtie alimentară se formează un dreptunghi asemenea unui pachet de unt, se împătureşte bine (sau se rulează) şi se lasă la răcit 12 ore.
Mod de servire
Unul de avocado se serveşte în maximum 5-7 zile de la preparare. Se înveleşte bine după fiecare utilizare. Poate fi savurat pe pâine uşor prăjită, pâine sau biscuiţi raw.
Precauţii și observații
Pentru persoanele care au o anumită sensibilitate digestivă, avocado poate da balonare sau diaree. Dacă mâncaţi pentru prima dată avocado, faceţi un mic test pentru depistarea unei eventuale alergii – mai întâi, luaţi o cantitate mică de unt de avocado (alergia se manifestă prin mâncărimi şi inflamaţii la nivelul gurii şi al limbii, hipersecreție de mucus, senzaţie de congestie la nivelul gâtului).
Află mai multe despre cum să mănânci avocado
Foto: shutterstock.com
Citește și:
Cum gătiţi clătite de post, cu apă minerală
Cum să faci cea mai bună omletă țărănească pe care ai mâncat-o vreodată