Cum folosim condimentele și mirodeniile
În cazul în care nu știai cum se folosesc condimentele și mirodeniile, iată cele mai comune preparate unde se adaugă acestea.
Imaginează-ți un orez cu lapte fără scorțișoară sau o cremă de lapte fără un strop de vanilie… Imposibil, nu? Deși au valoare nutritivă scăzută, mirodeniile se folosesc cu măsură. Chiar și în cantități foarte mici, ele stimulează apetitul, accentuează gustul alimentelor și, mai ales, îi delectează pe gurmanzi.
Condimentele și mirodeniile mai mult sau mai puțin cunoscute…
Cardamon
Este puternic parfumat și înțepător. Se folosește atât la preparatele curry cu orez, cât și la deserturi cremoase și budinci.
Scortișoara
Are o aromă caldă și dulce, cu iz de lemn parfumat. Se folosește cel mai adesea la dulciuri.
Chimen
Este un condiment care dă o savoare specială, ușor amăruie, roșiilor, cărnii de miel și legumelor.
Fenicul
Are o aromă blândă, cu un iz de anason. Merge de minune la preparate cu pește și ciuperci. Semințele de fenicul glasate în zahăr se pot consuma după masă, pentru a ajuta digestia.
Garam masala
Este un amestec de condimente (ele variază în funcție de țară) fin măcinate, cel mai adesea fiind compus din cuișoare, scorțișoară, cardamom, piper, chimen și semințe de coriandru. Adaugă o aromă orientală oricărui preparat.
Ghimbir măcinat
Picant și ușor sec. Se folosește pentru a condimenta carnea de pui și peștele; de asemenea, în produsele de patiserie.
Pasta Harissa
Este un amestec omogen de ardei iute, usturoi, ulei de măsline, piper și sare. Se folosește ca marinată sau la condimentarea supelor sau altor preparate (de exemplu, cuș – cuș sau tagine).
Șofranul
Are un gust usor amar, cu iz de mucegai, însă dă o culoare frumoasă, galbenă. Se folosește doar în cantități foarte mici, pentru a obține un gust foarte fin.
Nucșoară
Măcinată, dă o aromă deosebit de plăcuta umpluturii din carne tocată, piureului de cartofi, pateului.
Ienibaharul
Se folosește, cel mai adesea alături de piperul boabe, la mâncărurile de varză, la murături etc.
Cât mai multă aromă…
Nemăcinate, condimentele își păstrează mai bine aroma decât cele măcinate. De aceea, este bine să le cumpărați întregi și să le măcinați într-o râșniță mică sau într-un mojar doar în momentul când le folosiți.
Nu păstrați condimentele mai mult de un an, căci între timp îsi pierd din aromă. Ca atare, cumpărați întotdeauna cantităti mici.
Aroma condimentelor este mai puternică atunci când sunt măcinate foarte uscate. Încingeți o tigaie cu baza dublă și prăjiți condimentele timp de câteva minute, la foc foarte mic, amestecând continuu până când boabele încep să sară ori să miroasă puternic, dar să nu se ardă.
Rețetă de salată boeuf. Cele mai bune rețete de salată Boeuf