Colesterolul – un subiect controversat

Colesterolul este prietenul si, in acelasi timp, dusmanul nostru. Prieten, pentru ca este indispensabil bunei functionari a organismului; dusman, pentru ca se depune pe arterele noastre, ajungand sa le obtureze.

E important pentru sanatatea ta sa stii ce este colesterolul, cand devine periculos si cum il poti mentine intre valori normale.

In ultimii 50 de ani, alimentatia noastra s-a modificat foarte mult: mancam mai multa carne, grasimi, dulciuri… in paralel, numarul si gravitatea maladiilor cardio-vasculare au crescut alarmant – aceste afectiuni au devenit prima cauza de mortalitate in tarile occidentale.

Ce legatura are colesterolul cu toate acestea? Nivelul crescut de colesterol in sange sta la originea acestor boli. Iata de ce, in ultima vreme, se vorbeste atat de mult despre el.

Stii care este nivelul colesterolului tau?

Este important sa iti masori periodic nivelul colesterolului, deoarece hipercolesterolemia nu doare si nu se manifesta in nici un fel. Nu o poti depista decat facandu-ti analizele de sange (colesterol total, HDL-colesterol, trigliceride – din acestea trei se calculeaza LDL – colesterolul).

Este bine ca fiecare persoana sa isi cunoasca nivelul colesterolului. Daca la 20 – 25 de ani valoarea acestuia este normala, atunci nu este necesara repetarea analizelor decat o data la 5 ani.

Valoarea normala a colesterolul total este in medie 180 mg/100 ml sange.

Colesterolul LDL trebuie sa fie mai mic sau egal cu valoarea 1,5 g/l, iar LDL trebuie sa fie cel mult de 2 ori mai mare decat HDL

Cu cat HDL e mai mare, cu atat e mai scazut riscul aparitiei unei maladii coronariene. Daca valoarea colesterolului total depaseste 3 g, este necesar sa incepi sa iti modifici dieta.

Colesterol "bun" si colesterol "rau"

Ai auzit deseori vorbindu-se de colesterolul LDL si HDL, de colesterolul "rau" si cel "bun", dar termenii iti sunt putin neclari. Incercam sa-ti explicam toate acestea. Inainte de toate, trebuie sa stii ca nu exista doua molecule diferite de colesterol, ci doar doua moduri diferite in care acesta este transportat prin sange.

Colesterolul "circula" prin sange "agatat" de lipoproteine. Lipoproteinele LDL (lipoproteine cu densitate mica), cele care il transporta la celule, favorizeaza formarea placilor de aterom.

Lipoproteinele HDL (lipoproteine cu densitate mare) sunt benefice, caci ele recupereaza surplusul de colesterol din celule si il readuc la ficat, pentru a fi distrus.

Daca o persoana produce prea multe proteine LDL, cele HDL nu vor putea face fata sarcinilor, iar deseurile se vor acumula putin cate putin in artere, ajungand, in final, sa perturbe grav circulatia sangelui si activitatea inimii.
Asadar, colesterolul LDL este cel "rau", iar colesterolul HDL cel "bun".

Alimente bogate in colesterol (mg/100g)

 • omleta – 350
 • caviar – 440
 • ficat gras – 380
 • unt – 250
 • maioneza – 165
 • pate de ficat de porc – 200

Alimente sarace in colesterol (mg/100g)

 • fructe si legume – 0
 • iaurt degresat – 1
 • margarina – 1
 • lapte degresat – 2
 • supa de pui cu fidea – 3
 • ulei vegetal – 1

Ce este colesterolul?

O substanta grasa, care se gaseste in toate celulele organismului. De asemenea, este unul dintre constituientii esentiali ai membranelor celulare.

Este indispensabil fabricarii anumitor hormoni, in special a celor sexuali si a cortizolului, dar si a vitaminei D, care este sintetizata de piele cu ajutorul razelor ultraviolete ale soarelui. El este transformat de ficat in acizii biliari, fara de care nu s-ar putea digera grasimile.

Colesterolul este, asadar, indispensabil vietii, iar intrebarea nu este daca este bine sau nu sa il avem, ci cum sa evitam sa il avem in exces.

Organismul are nevoie de aproximativ 1,5 grame de colesterol pe zi, dar "aprovizionarea" nu se face numai prin alimentatie. De fapt, doar o mica parte din "stocul" de colesterol al organismului (20 – 30%) provine din alimentatie. Restul colesterolului este fabricat de organism, la nivelul ficatului.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Dieta