Ați auzit de SUPERFOODS? Sunt superalimentele fără toxine, calorii, cu densitate nutritivă imensă

Iarbă de grâu, alge marine, cătină albă, godji, quinoa, sare de Himalaya, apă şi ulei de cocos… Sunt ceea ce specialiștii în nutriție numesc „superalimente'. Produse destinate unui mod de viaţă sănătos, care nu au toxine și calorii, au o densitate micronutritivă ridicată și conțin o cantitate foarte mare de nutrienţi esenţiali.

Unii au descoperit și au început să folosească „superalimentele' căutând căi alternative pentru a-și rezolva propriile probleme de sănătate, alții au citit despre ele, alții au auzit de la prieteni ori colegi care au ales modul de viaţă raw vegan, sau care utilizează superalimentele în regimuri organice, bio, sănătoase. Toți însă, remarcând efectele uimitoare asupra organismului ale acestor produse cu o cantitate mai mare de nutrienţi faţă de alimentele obişnute, s-au convins că făcuseră o alegere excelentă pentru sănătate. Mulți români – după ce ani de zile urmaseră recomandările medicale alopate, cu prescripții de medicamente de sinteză pentru diverse afecțiuni, fără să ajungă la starea de sănătate pe care și-o doreau- au decis să încerce o schimbare de regim alimentar. Au apelat la consumul alimentelor supernutritive descoperind foarte repede că se simțeau excelent și constatând că ceea ce mănâncă și beau este organic legat de cum se simt în plan fizic și mental.
Termenul de „superaliment', creat undeva pe la începutul secolului XX, se referă la alimente care oferă maximum de beneficii nutriționale, cu un număr minim de calorii, care sunt „încărcate' de vitamine, minerale, antioxidanți, proteine, fibre și grăsimi sănătoase (nesaturate), majoritatea fiind de origine vegetală.

Din Patagonia în China
La început au ajuns în magazinele românești superalimentele cele mai căutate pe piețele bio din lume: uleiul de cocos, ciocolata raw, untul de cacao, fructele goji berries, semințele de cânepă și alte câteva tipuri de nuci cultivate organic. Apoi, piața a devenit tot mai diversificată și numărul celor convinși de beneficiile aduse de ceea ce peste Ocean se numesc „superfoods', era tot mai mare. Remediile naturale, oferite prin intermediul acestor superalimente bio, organice, sunt o lume fascinantă în sine și desigur că orice zonă din lume are propriile plante specifice. Fiecare cultură le-a descoperit pe ale sale, le-a studiat și experimentat, iar astăzi le poate împărtăși, din fericire, cu lumea întreagă.
Din America de Sud de pildă, vin boabele de cacao, foarte bogate în magneziu și sursă de theobromină- supranumită și „hormonul fericirii'. Tot de pe continentul sud-american avem nucile de Brazilia, atât de bogate în seleniu încât două-trei fructe asigură unui adult întregul necesar zilnic al organismului, dar și camu-camu, un fruct de pădure care conține cea mai mare concentrație cunoscută în natură de vitamina C, sau rădăcinile de maca, intrată în atenția lumii medicale internaționale pentru beneficiile sale remarcabile asupra sistemului hormonal atât la femei, cât și la bărbați. Din celălalt capăt al globului pământesc, de pe nemărginitele întinderi ale Imperiului Ceresc, din China, vin faimoasele ciuperci medicinale, superalimente pe care foarte mulți pacienti cu boli grave sau incurabile le laudă pentru salvarea vieților lor: chaga, reishi, maitake, shiitake. La fel, India, cu înțelepciunea milenară a medicinei ayurvedice, a popularizat internațional plantele care au intrat rapid în categoria superfood pentru beneficiile uimitoare aduse sănătății întregului organism: neem, ashwagandha (ginsengul indian), pudra de brahmi sau cea de triphala. Iar lista poate continua pe încă foarte multe pagini.

Ginseng de România
În țara noastră, superalimentul specific „numărul unu' este considerat cătina albă, aproape un panaceu al alimentației sănătoase. Aceasta, denumită şi „ginseng de România' este un superaliment-miracol pentru sănătate: o soluţie ieftină şi la îndemână pentru imunizare şi vitaminizare şi un adevărat remediu pentru prevenirea şi tratarea multor afecţiuni neurologice, digestive, ginecologice, cardiace.
Deşi este o plantă adaptabilă şi nepretenţioasă, obținerea cătinei albe și a extractelor medicinale nu este simplă defel. Planta intră pe rod abia la cinci ani de la plantare și în plus, exemplarele feminine şi masculine trebuie să existe în număr egal, iar plantele masculine se pot recunoaște doar în anul trei de la plantare. Apoi, trebuie mare grijă după recoltarea fructelor căci în 48 de ore acestea intră în oxidare şi se pot păstra doar congelate sau uscate. Recoltarea se face, din august până în octombrie, prin tăierea ramurilor, care se îngheaţă la minus 28 de grade, se scutură, se vântură şi cătina rămâne îngheţată până la procesare. Cea mai mare parte a producţiei organice și ecologice obținută în România, este congelată şi păstrată în depozitele frigorifice sau deshidratată şi merge aproape integral la export. O parte însă, este prelucrată și pentru piaţa românească existând sub formă de fructe de cătină albă congelate, deshidratate sau în miere de albine, dar și sub formă de sirop şi nectar de cătină- unul dintre cei mai puternici antioxidanţi cunoscuţi- şi mai ales ulei de cătină, care este aproape un panaceu medicinal. Dintr-un kilogram de cătină uscată se obţin 120-140 de grame de ulei care este practic, un superconcentrat de vitamine şi elemente bioactive foarte puternice. Pentru uz extern, este un cicatrizant extraordinar, în cazul arsurilor elimină orice exfoliere a pielii iar rana se vindecă foarte repede şi bine, vindecă de asemenea aproape orice afecţiune dermatologică- de la eczeme la dermatite atopice- iar intern, curele cu ulei de cătină au rezultate uimitoare în bolile digestive şi chiar în neoplasme.

Povestea din iarba de grâu
Dintre „ierburile sănătoase' cuprinse într-o paletă mai largă de superalimente, nutriționiștii vorbesc cel mai adesea despre categoriile noi, tot mai căutate cum sunt algele marine agar agar sau wakame cu foarte mulți nutrienţi, folosite pentru sushi sau despre seminţele de chia, bogate în minerale şi cu un conţinut mare de Omega 3, de quinoa şi Incan Berries dar mai ales despre iarba de grâu. Combinațiile unde baza este iarba de grâu, (grâul verde) la care sunt adăugate o serie dintre cele mai importante superalimente existente, sunt extraordinar de eficiente și sunt atât de nutritive încât o singura porție de asemenea „supervegetale' este echivalentul a 5-7 porții de fructe și legume bio.
În agricultura modernă foarte multe plante sunt crescute într-un ritm prea rapid ceea ce înseamnă mai puțini nutrienți concentrați astfel că ele nu ajung la potențialul de „superalimente'. Iarba de grâu terapeutică, cultivată organic, este crescută încet, protejat, de-a lungul unei ierni, iar o dată pe an sunt culese doar vârfurile ierbii și transformate într-unul dintre cele mai concentrate și mai bogate alimente din punct de vedere nutritiv din câte există. Plantele sunt recoltate direct astfel încât niciodată să nu atingă solul, sunt apoi deshidratate la minus 107 grade şi păstrate în saci umpluți cu azot pentru a le păstra calităţile şi prospețimea.

Imunitatea și oxigenul din sânge
Iarba de grâu este cunoscută și folosită pentru calitățile sale remarcabile de circa 5000 de ani, fiind menționată ca hrană benefică corpului chiar și în Manuscrisele de la Marea Moartă. Una dintre cele mai bogate surse naturale existente de vitamina A, dar și de E și C (de 2 ori mai multă vitamina A decât morcovii și de 2 ori mai multă vitamina C decât portocalele) este sucul extras din iarba de grâu, care este în plus și o sursă foarte bogată de proteine și furnizează organismului toți aminoacizii esențiali, precum și doze terapeutice de vitamine, minerale, antioxidanți, enzime și alte substanțe nutritive vitale. Cercetările confirmă faptul că iarba de grâu conține, de asemenea, tot spectrul vitaminei B și este bogată în calciu, fosfor, fier, potasiu, sulf, sodiu, cobalt și zinc. Aceasta conține o proteină completă, iar cantitatea mare de clorofilă îi oferă proprietăți de detoxifiere remarcabile, ajutând la purificarea ficatului, la curățirea fluxului sanguin, la o digestie corespunzătoare, precum și la echilibrarea glicemiei. Substanțele vitale se găsesc în acest superaliment într-o concentrație remarcabilă, 60 ml de suc de iarbă de grâu fiind echivalentul a circa 2,5 kg de legume verzi, organice, proaspete, cum ar fi spanacul, de pildă.
Terapeutic, iarba de grâu este un puternic stimulent al sistemului imunitar și crește aproape imediat nivelul de oxigen din sânge- element vital în lupta cu atacurile virușilor- este detoxifiant hepatic și sangvin, contribuind la neutralizarea toxinelor și metalelor grele din organism iar enzimele conținute au proprietăți antitumorale. În afara contribuției sale la imunizarea organismului, acest superaliment combate rahitismul la copii, reglează glicemia, colesterolul și tensiunea arterială, tratează tulburările nervoase, constipațiile și infecțiile vaginale.

Fibre și prebiotice
Din categoria superalimentelor prebiotice fac parte și boabele de guar, un ingredient care înlocuiește glutenul și este din ce în ce mai prezent în produsele alimentare sau în cele gluten-free și care datorită beneficiilor asupra sănătății, sunt tot mai des întrebuințate medical, în tratarea Sindromului Colonului Iritabil (SCI), studiile demonstrând că pot fi tratate numeroase tipuri de disconfort precum diareea, constipația sau durerile abdominale. Cultivată în India și Pakistan fasolea de guar- recoltată tânără, de păstaie, la fel ca fasolea verde de la noi- conține cantități mari de gumă galactomannan sau guaran(un tip de polizaharide) considerată a fi o fibră solubilă ce ajută la îmbunătățirea modului în care organismul digeră și absoarbe nutrienții din alimente, are efect prebiotic, ajutând la reglarea timpului de tranzit intestinal în mod natural și elimină cu o mai mare rapiditate, bacteriile nedorite. În plus, guar-ul are puține calorii – circa 180 kcal/100 grame- și un conținut optim de proteine și folosirea sa este un avantaj în cursul dietelor pentru că aduce cu sine senzația de sațietate. Guar-ul reduce de asemenea, semnificativ se pare, nivelul colesterolului dar și pe cel al glucozei din sânge și îmbunătățește controlul glicemiei pe termen lung, reducând riscul complicațiilor legate de diabet, precum pierderea vederii și insuficiența renală.

Antioxidanții majori
Dintre produsele cu o densitate nutrițională extrem de mare, care ne ajută să fim mai sănătoși să mai enumerăm alte câteva, cu mențiunea că superalimentele nu sunt produse care pot vindeca orice afecțiune- așa cum pot fi tentați unii să creadă având așteptări nerealiste de la ele- și că pentru a ne bucura de beneficiile lor extraordinare acestea trebuie incluse într-un stil de viață sănătos. În afară de fructele cunoscute ca supersănătoase cum sunt avocado- sursă de grăsimi sănătoase mononesaturate (acid oleic) sau fructele de pădure și de „fabricile' de antioxidanți, cartofii dulci sau ghimbirul, pe listă ar mai putea fi incluse ceaiul verde, ca supersursă de catechine, dar și o gamă largă de nuci și semințe (chiar dacă multe dintre ele sunt destul de dense caloric): nucile pecan sau de Macadamia, migdale, caju, fistic, semințele de pin, de in, de cânepă sau de chia. Scorțișoara de Ceylon este un alt superaliment cu puternice proprietăți antioxidante, la fel cu turmericul, dar și uleiul de măsline extravirgin care poate reduce riscul de boli cronice- de inimă, diabet, Alzheimer, artrită și chiar obezitate- sau quinoa ori binecunoscutul usturoi- care ajută funcția imunitară, reduce colesterolul și tensiunea sangvină și poate preveni anumite tipuri de cancer- intră în aceeași categorie.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Dieta